Za ovu fotografiju Andromede trebalo je čak 37 sati

Andromeda (M31) je jedan od prekrasnih Messier objekata na noćnom nebu, a dva entuzijasta su zajedničkim radom napravili nevjerojatno detaljnu fotografiju ove galaktike. Za nju je valjalo izdvojiti 37 sati ekspozicije u različitim kanalima, a tu su još i sati obrade…

Andromeda, poznata još i kao M31, Messier 31 ili NGC 224, udaljena je kakvih 2,5 milijuna svjetlosnih godina i astronomi je smatraju posebno ‘fotogeničnom’ zbog svoje spiralne klasifikacije i činjenice da je vrlo slična Mliječnom putu. David Lane iz SAD-a je J-P Metsaviniju iz Finske poslao ogromnu količinu podataka sa svoje opreme, koje je pak Finac obradio u konačni prikaz, piše Tportal.

Mliječni put i Andromeda bi se trebali sudariti za kakvih 3,75 milijardi godina, a rezultat toga će vjerojatno biti nova i još veća galaktika. M31 je moguće vidjeti i golim okom u uvjetima gdje nema mnogo svjetlosnog zagađenja.

Lane je za sirove podatke iskoristio SBIG STL-1100 3 CCD sustav uz William Optics G81 optiku. Crveni, zeleni i plavi kanali su eksponirani svaki po šest sati, uz H-alpha ekspoziciju od sat vremena i 18 sati ekspozicije za svjetlinu. Više verzija fotografije u visokoj razlučivosti , baš kao i tehničke detalje moguće je pronaći na izvornom linku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...