Zadarskom pedofilu u zatvoru je bilo hladno, pa mu država mora platiti 10 tisuća eura odštete

Nevjerojatno, ali nažalost istinito- 59-godišnji osuđeni pedofil sa zadarskog područja požalio se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu na nehumane uvjete u zatvoru u Puli, gdje je bio na izdržavanju kazne. Zbog toga što mu je zimi bilo hladno, a ljeti vruće, Republika Hrvatska mora ga obeštetiti s 10.000 eura, a mora mu isplatiti još i 4 tisuće kuna za sudske troškove.

Osim toga, prihvaćena je i pedofilova tužba zbog povrede prava na pravično suđenje, budući da mu Vrhovni sud tijekom žalbenog postupka nije dostavio podnesak zamjenika državnog odvjetnika, a nije mu bilo omogućeno ni sudjelovanje u raspravi koja se nakon žalbe vodila pred Vrhovnim sudom.

Zbog ovog apsurda, žrtva živi u neizvjesnosti zbog mogućeg puštanja pedofila na slobodu i ponavljanja suđenja, gdje bi u ponovnom svjedočenju još jednom mogla proživjeti duboku traumu.

Ovu danas 23-godišnju djevojku 59-godišnjak, inače član uže obitelji, počeo je zlostavljati još od vrtićke dobi, a prvi puta ju je silovao kad je imala 10 godina.

– Nazvala me gospođa sa suda i pitala me što ja mislim o tome da on iziđe iz zatvora. Smrzla sam se. Rekla sam joj da to ne bih nikako htjela, da nije pošteno. Bila sam sasvim mala kad me prvi put pozvao u podrum, nudeći mi žvake i bombone. Pokazivao mi je slike golih žena i tražio da napravim ono što i one rade na slikama. Nisam tada shvaćala što se događa, a kako su godine prolazile hvatao me sve veći strah i sram. Koristio bi svaku prigodu da me odvuče u podrum. I danas jedva izdržim dok ne prođe ljeto jer se to događalo kad bih ljeti boravila kod bake, govori potresena žrtva novinarki 24sata.

– Uvijek sam htjela postati časna sestra i prvo sam časnama rekla što se događa. Časna mu je poručila da to prestane raditi, a on se nakon toga čak došao ispovjediti. Više nisam išla kod bake, ali me je dan prije krizme silovao. On se nakon silovanja kao član obitelji pojavio na mojoj krizmi. Bila sam na dnu. Padala sam u nesvjestice i bolesno sam izgledala. Učiteljica je to primijetila i pitala me što se događa. Nisam joj mogla reći pa sam joj napisala pismo. Bila sam u drugom srednje i imala 16 godina kad je sve izišlo na vidjelo, govori žrtva.

O hororu kojeg je proživljavala napisala je knjigu, a svaku kunu od prodaje namjerava donirati udruzi koja će istu objaviti.

– Sve sam zapisala zbog sebe, jer mi je to bila neka vrsta terapije, da se suočim sa svime time. No odlučila sam da se to objavi, s promijenjenim osobnim podacima, zbog svake one djevojčice koja prolazi ono što sam ja morala proći, da vidi da nije sama, kaže djevojka koja je zbog svega pokušala počiniti samoubojstvo, a dan danas se bori s depresijom.

– Njega su uhitili, sve se saznalo u našem selu, u mojoj školi, bila sam na ginekološkom pregledu. Tada sam pokušala samoubojstvo bakinim tabletama za tlak. Završila sam na intenzivnoj jer je bilo kasno za ispumpavanje želuca, a mislili su da ću umrijeti od srčanog ili moždanog udara. Srce mi je izdržalo, Bog me je čuvao, kaže djevojka koja je tablete popila u 17. godini.

Kad je istina izašla na vidjelo, 59-godišnji pedofil osuđen je na zadarskom Županijskom sudu na kaznu od 14 godina zatvora. Vrhovni sud ovu je kaznu smanjio na 12 godina.

Što će s njegovim slučajem biti, odnosno hoće li suđenje biti ponovljeno, trenutačno odlučuje Vrhovni sud, koji će i nakon najnovijih događanja odlučiti hoće li suđenje biti ponovljeno.

– Ako ga puste iz zatvora, ne znam hoće li imati hrabrosti vratiti se živjeti u naše selo. Ali ako ne ode, morat ću otići ja, jer ne bih podnijela da živi blizu, kaže djevojka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...