Zašto muškarci vole pametne, a žene se manje pametnim ženama?

Na pitanje kakva je djevojka iz njihovih snova, pripadnici jačeg spola inteligenciju će staviti u sam vrh prioriteta, ponekad čak i iza fizičkog izgleda. No, kad je brak u pitanju, uvijek nekako završe sa ženama koje im ne mogu parirati obrazovanjem i pameću. U čemu je fora?

Muškarce poput magneta privlače žene koje su inteligentnije od njih, jer su im one izazov. Međutim, kad je riječ o svakodnevnom životu, za vezu ili brak radije će odabrati one manje inteligentne od njih samih.

Znanstvenici s više američkih sveučilišta proveli su istraživanje u kojem su muškarci rješavali testove iz matematike i jezika, a potom odgovarali na pitanja o atraktivnosti raznoraznih lijepih žena, od kojih su neke poznavali, a neke ne.

Ali, prije nego što bi vidjeli djevojku, pokazali su im da je djevojka postigla bolje rezultate testova od njih. Ispostavilo se da su im daleko privlačnije djevojke koje su pametnije od njih. No, samo ako su s njima na psihičkoj distanci, bez ikakve bliskosti, već da ih promatraju i dive im se sa udaljenosti.

No, ako se radi o ženi s kojom su u intimnijim odnosima, tada im to što je pametnija nije toliko privlačno, jer se osjećaju ugroženo. Takvu ženu doživljavaju kao prijetnju i uz nju se osjećaju manje muževno.

Istraživanja iz ranijih godina pokazala su da muškarcima smeta uspjeh njihovih partnerica, odnosno osjećaju se nelagodno u takvoj situaciji, jer to automatski interpretiraju kao svoj neuspjeh. Iako inteligencija i uspjeh nisu često povezani, muškarci se uz superiornije žene jednostavno ne osjećaju dobro.

Ipak, ako pogledamo oko sebe, između ostalog i vrlo poznate muškarce, mnogi su sreću pronašli s jakim i uspješnim ženama jer im je život s njima izazovniji.
Jedini zaključak jest da nesigurni muškarci doživljavaju jake i pametne žene kao prijetnju, dok ih sigurni u sebe vide kao izazov s kojima, ne samo da imaju hrabrosti, već i žele da se uhvate u klinč.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...