Znate li razliku između bijele, smeđe, crne i crvene riže?

Rijetko ćete čuti neku osobu da kaže kako ne voli rižu, a kako smo s godinama naučili da postoje različite vrste, možemo birati između oblika i boje pa se tako još zdravije hraniti.

Postoji oko 40.000 vrsta riže, piše Huffington Post, a obično se dijele po veličini, teksturi i boji. Riža obično može biti dugog, srednjeg ili kratkog zrna, a poznata je i kao smeđa, bijela, crna ili primjerice crvena. No među toliko vrsta postoji i japanska, basmati ili primjerice jasminova riža.

Dugo, srednje i kratko zrno

Kao što kaže samo ime, dugo zrno riže duguljasto je i tanko, ali ima niži glikemijski indeks od kratkog zrna. Osim toga kada skuhate rižu dugog zrna ona je pahuljastija i manje se lijepi. Stoga je možda vrijeme da probate ukusnu basmati rižu, a uz nju možete kupiti i smeđu ili crvenu rižu dugog zrna.

Srednja zrna nešto su kraća i pogodna za kuhanje rižota ili primjerice paelle. Kratko zrno riže izgleda gotovo potpuno okruglo, a nakon kuhanja znaju biti dosta ljepljiva pa su dobra za pripremu jela kao što je puding od riže. Ipak imajte na umu da riža kratkog zrna ima visoki glikemijski indeks što znači da uzrokuje dizanje šećera u krvi.

Bijela i smeđa riža

Dvije najpoznatije vrste sigurno su smeđa i bijela, a sigurno znate da je ova prva zdravija. Razlog tome je to što smeđa riža nema oljušteno zrno i sadrži hranjive tvari poput bjelančevina, masti i dijetalna vlakna te minerale poput kalija, kalcija, magnezija, mangana, tiamina, riboflavina, niacina i željeza. Taj neoljušteni sloj također sadrži antioksidanse koji su toliko važni da pomažu u prevenciji teških bolesti poput karcinoma. Stoga ćete sebi i svojim ukućanima napraviti veliku uslugu ako za početak umjesto bijele odaberete smeđu tj. integralnu rižu. Možete smanjiti rizik od dijabetesa, razinu lošeg kolesterola, sniziti krvni tlak i dobiti zaštitu organizma od raznih upala. Sve hranjive tvari integralna riža zadržava jer prolazi kroz manji proces obrade nego bijela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...