“Zvizdan” osvojio Grand Prix u Francuskoj

Film “Zvizdan” Dalibora Matanića osvojio je u nedjelju Grand Prix na međunarodnom festivalu War on Screen u Châlons-en-Champagne u Francuskoj.

U konkurenciji od devet dugometražnih naslova, među kojima je bio i višestruko nagrađivani mađarski film ‘Saulov sin’ Lászla Nemesa, međunarodni žiri kojim je predsjedavao renomirani englesko-francuski redatelj Roland Joffe (nagrađivani filmovi “Polja smrti”, “Misija”) “Zvizdan” je proglasio najboljim. Riječ je o glavnoj nagradi inače prvog međunarodnog festivala posvećenog temi rata i konflikta, javlja Hina.

Grand Prix tog francuskog festivala dvanaesta je nagrada u nizu priznanja koje je proteklih mjeseci osvojio “Zvizdan”. Nakon što je bio prikazan na 15 festivala, uz sjajne reakcije publike, struke i kritike, film će biti idućih mjeseci biti predstavljen na više od 30 filmskih festivala. “Zvizdan” je u subotu imao talijansku premijeru na međunarodnom festivalu u Ferrari, a u isto vrijeme film je predstavljen i na najutjecajnijem filmskom festivalu u Istočnoj Aziji – Busan Film Festivalu u Južnoj Koreji. Uz to, paralelno gostuje i na Međunarodnom festivalu u Riju u Brazilu te na Haifa Film Festivalu u Izraelu.

Film “Zvizdan” ima odličan prijem i kod hrvatske publike – u prvom vikendu prikazivanja pogledalo ga je 12. 019 posjetitelja, čime je bio najgledaniji film proteklog vikenda u hrvatskim kinima. Prema Box Office rezultatima ostvario je treće najuspešnije kino otvaranje hrvatskog filma od osamostaljenja – nakon filmova “Svećenikova djeca” Vinka Brešana i “Šegrt Hlapić” Silvija Petranovića. U prvih sedam dana prikazivanja, “Zvizdan” je pogledalo 16.929 posjetitelja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...