Aplikacije za Android moći će se koristiti bez downloada na telefon

Iz Googlea su najavili jedan novitet za svoj mobilni operativni sustav Android – mogućnost korištenja nekih aplikacija bez potrebe za njihovim downloadom na telefon. Ova opcija trenutno je dostupna samo za mali broj aplikacija, a korištenje aplikacija bez downloada trebalo bi pomoći Googleu u širenju dominacije na tržištu online pretraživanja. Naime, danas sve veći broj korisnika, umjesto Googlea, informacije traži putem mobilnih aplikacija – recenzije i proizvode sve više traže na Amazonu, informacije o restoranima na Yelpu itd., a manje pretraga putem Googlea, znači i manju zaradu za ovu kompaniju.

Zbog toga je Google predstavio ovu opciju korištenja aplikacija bez njihovog downloada – ako korisnici putem Googleove mobilne aplikacije traže npr. neki hotel, osim klasičnih rezultata pretraživanja s web stranica, ali pokazat će se i rezultati s aplikacija poput Hotel Tonighta. Sa samo jednim klikom korisnici će moći otvoriti ovu aplikaciju i rezervirati sobu, ali pri tome neće morati skidati aplikaciju na svoj telefon. Na ovaj način proces rezervacije uvelike je ubrzan, a prema Cnetu, Google je ovo omogućio pokretanjem aplikacija na svojim serverima i video streamingom na telefone korisnika. Trenutno se na ovaj način može koristiti samo devet aplikacija poput Weathera, New York Subwaya, Daily Horoscopea, navedenog Hotel Tonighta i drugih.

Osim što je na ovaj način ubrzano njihovo korištenje jer nema potrebe za skidanjem tih aplikacija, ovako se štedi i prostor na pametnim telefonima – s obzirom da veliki broj pametnih telefona nema dodatne utore za memorijske kartice, korisnici su često ograničeni samo na 16GB memorije što je premalo za aplikacije, fotografije, videozapise, glazbu i ostali sadržaj. Ova je opcija trenutno dostupna samo na telefonima koji rade na Androidu, a iz Googlea kažu kako će naknadno biti omogućena i na Appleovim telefonima, no još nije poznato kada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...