Birački odbor olakšava izbore osobama s invaliditetom

Bliže se parlamentarni izbori, a kako bi pristup glasovanju svima bio omogućen, Državno izborno povjerenstvo (DIP) prošlog je mjeseca (kao i prije drugih izbora) izdalo obvezne upute biračkim odborima vezane uz glasovanje invalidnih osoba.

Kako se u priopćenju navodi, ako birač zbog teže bolesti, nemoći, ili s obzirom na postojanje invaliditeta ne može pristupiti na biračko mjesto, a želi pristupiti glasovanju, obavijestit će o tome izborno povjerenstvo ili birački odbor najkasnije na dan održavanja izbora. Izborno povjerenstvo koje je birač pravovremeno obavijestio o tome da ne može pristupiti na biračko mjesto dužno je dostaviti obavijest o tome predsjedniku ili zamjeniku predsjednika biračkog odbora.

Birački će odbor potom svakom biraču koji je o nemogućnosti pristupa na biračko mjesto pravovremeno obavijestio izborno povjerenstvo, odnosno na dan izbora do podneva, omogućiti glasovanje u mjestu gdje se taj birač nalazi.

Iznimno, kada je birački odbor na dan provođenja izbora, ali nakon spomenutog roka, dakle nakon 12 sati obaviješten da birač koji ne može pristupiti biračkom mjestu želi glasovati, tom će biraču birački odbor omogućiti glasovanje ako birački odbor ocijeni da će takvo glasovanje moći provesti bez ometanja glasovanja na biračkom mjestu.

Isto tako, zbog omogućavanja glasovanja birača koji nije u mogućnosti pristupiti na biračko mjesto, predsjednik biračkog odbora će prvo provjeriti je li birač za kojeg je zatraženo glasovanje izvan biračkog mjesta upisan u izvadak iz popisa birača, a zatim će odrediti najmanje dva člana ili zamjenika člana biračkog odbora koji će posjetiti birača u mjestu gdje se birač nalazi i omogućiti mu glasovanje vodeći računa o tajnosti glasovanja. Zato je potrebno s biračkog mjesta uzeti više glasačkih listića kako bi birač mogao nasumice odabrati jedan od više glasačkih listića, kako bi se smanjila mogućnost saznanja serijskog broja glasačkog listića radi zaštite prava tajnosti glasovanja.

No, kad biračko mjesto ne zadovoljava zahtjeve pristupačnosti osobama s invaliditetom, a birač s invaliditetom dođe ispred biračkog mjesta i izrazi želju glasovati, predsjednik biračkog odbora odredit će dva člana biračkog odbora i uputiti ih da ispred biračkog mjesta omoguće biraču – osobi s invaliditetom glasovanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...