DORH tuži Antu Uglešića i Sveučilište u Zadru jer nisu vratili zaposlenika na posao

Sveučilišni profesor J.R. dobio je otkaz koji je pravomoćnom sudskom odlukom poništen, a uz isplatu materijalne odštete (u što se ubrajaju plaće i kamate) naređeno je i njegovo vraćanje na posao u roku od osam dana. Dok je dio presude koji se odnosi na odštetu ispoštovan, J.R. ipak još uvijek nije vraćen na svoje radno mjesto, zbog čega je DORH podigao optužnicu protiv bivšeg rektora, ali i Sveučilišta u Zadru.

Kako se navodi u priopćenju za javnost objavljeno na službenoj stranici DORH-a, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je pred Općinskim sudom u Zadru optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1964.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv radnih odnosa i socijalnog osiguranja povredom prava na rad iz čl. 131. st. 3. Kaznenoga zakona te protiv pravne osobe iz Zadra zbog počinjenja kaznenog djela protiv radnih odnosa i socijalnog osiguranja povredom prava na rad iz čl. 131. st. 3. Kaznenog zakona u vezi sa čl. 3. st. 1. i 2. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (18. 11. 2015.)

Prvookrivljenika se tereti da je 8. svibnja 2015. u Zadru kao odgovorna osoba u pravnoj osobi iz Zadra, nakon što je pravna osoba 30. travnja 2015. zaprimila presudu Županijskog suda u Zadru kojom je postala pravomoćna presuda Općinskog suda u Zadru u dijelu da je pravna osoba dužna u roku od osam dana oštećenika vratiti na radno mjesto redovitog profesora na jednom odjelu te pravne osobe; iako je kao odgovorna osoba donio rješenje od 5. svibnja 2015. da ga vraća na to radno mjesto; nije ga i praktično-stvarno vratio na radno mjesto na kojem bi predavao odnosno bio nositelj i izvoditelj nastave bilo kojeg predmeta pa niti u tom odjelu. Tereti ga se da je već 8. svibnja 2015. donio odluku o nerasporedu djelatnika kojom je utvrdio da nije moguće postupiti po citiranim presudama te istoga dana kada je zaprimio drugostupanjsku presudu donio i odluku o zabrani pristupa oštećenog u prostorije pravne osobe.

Pravnu osobu se tereti da je kaznenim djelom koje je počinio prvookrivljenik kao odgovorna osoba povrijedilo dužnost na štetu oštećenika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...