Gmail je postao još pametniji; odsad može sam odgovarati na e-poštu

Uz pomoć dubokog učenja, oblika umjetne inteligencije, Googleov Gmail analizirat će sadržaje vaše e-pošte i sugerirati kratke odgovore kako bi vam pomogao u rješavanju nagomilane pošte bez otvaranja i tipkanja nove poruke.

‘Mreža će skrojiti ton i sadržaj odgovora za e-poštu koju čitate te ponuditi tri moguća odgovora kako bi odabrali i eventualno nadopunili onaj koji vam najbolje odgovara’, objašnjava Googleov direktor za razvoj proizvoda Alex Gawley.

Smart Reply učit će kako oblikovati odgovore analiziranjem vaših e-mail prepiski u Gmailu. Servis za duboko učenje pumpat će informacije u neuralnu mrežu (ogromnu mrežu strojeva koja oponaša mrežu neurona u ljudskom mozgu), koja će ih analizirati i učiti kako bi mogla savladati jedan po jedan zadatak. Stupanj razumijevanja bit će ograničen količinom i vrstom podataka koji će joj biti na raspolaganju.

Sustav koristi takozvanu neuralnu mrežu duge kratkotrajne memorije (long short-term memory, LSTM), koja se sastoji od dva dijela i funkcionira slično ljudskoj memoriji. Može zapamtiti početak e-poruke dok analizira kraj, što joj pomaže do određene razine u razumijevanju.

Prvi dio mreže analizira poruku i otkriva što je rečeno, a drugi preuzima tu informaciju i temeljem nje stvara moguće odgovore. Čini to riječ po riječ, otprilike kao i ljudi.

Smart Reply zasad generira odgovore duge između tri i šest riječi. Može prepoznati šalu i odgovoriti s ‘Ha. Vrlo smiješno.’ ili na pitanje ‘Planiraš li godišnji odmor?’ ponuditi odgovore poput ‘Zasad ne.’, ‘Upravo sam ti ih poslao.’ i ‘Radim na njima’.

Zasad na raspolaganju ima oko 20 tisuća odgovora. U Googleu su razvili i zasebni sustav umjetne inteligencije koji prepoznaje i uklanja duplikate odgovora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...