Greške koje vjerojatno radite prvih 10 minuta radnog vremena

Business Insider sastavio je popis grešaka s kojima vjerojatno mnogi od nas započnemo radni dan. Iako se većina ovih pogrešaka odnosi na “jutarnju” smjenu, zapravo se sigurno mnogi pronalaze u ovome i bez obzira na to kada im radni dan počinje.

1. Kasnite

Nije dobro sabotirati svoj radni dan i prije nego je počeo. Studija koju je nedavno objavio Huffington Post pokazala je da većina šefova na zaposlenike koji kasne, pa makar se radilo i o “samo deset minuta”, gledaju kao na manje pouzdane. Ovo se lako ocrta na mogućnosti napredovanja ili povišica.

2. Ne pozdravite kolege

Upravo takve “sitnice” mogu ostaviti dobar odnosno loš dojam o vama, ali i utjecati na spremnost drugih da vam “uskoče” ako vam treba zamjena smjene ili pomoć u obavljanju nekog zadatka. Potrebno je sve ga par minuta da pohvatate novosti kod drugih, a i jednostavno “Kako si?” ili “Kako ide tvoj projekt” može itekako pokazati vaše “meke” vještine, koje su danas toliko važnije od šest diploma.

3. Pijete kavu

Skoro pa bezbrojna istraživanja o kavi bavila su se njezinim utjecajem na zdravlje, na suzbijanje ili potenciranje bolesti, na to kolika je količina “pametna” ili nije… No, mnoga od njih proučavala su i kako kava utječe na naš organizam u određenom dijelu dana. Znanstvenici navijaju za to da kavu ne pijete barem do 9.30 ujutro, zbog razine hormona kortizola koji nas, kolokvijalno, drži budnima. Stvar je u tome da se on intenzivnije luči između 8 i 9 ujutro, a ako ćete u to vrijeme piti kavu, neće biti toliko potrebe za njim. Vaše tijelo će se stoga više pouzdati na kofein koji unosite, čime ćete ga i naviknuti da ubuduće “računa” na svoju dozu energije, umjesto da vam prirodno podiže energiju.

4. Odgovarate na svaki mail i poruku

Nemojte se svaki put uvući u začarani krug odgovaranja na poruke koje nikad ne prestaju stizati, nego skenirajte na brzinu što je zaista važno ili najvažnije, i ako nije hitno, odložite to za neki kasniji trenutak u danu, kada glavni dio posla bude obavljen.

5. Dolazite na radno mjesto bez rasporeda obaveza ‘u glavi’

Došli ste, a da se zapravo niste pripremili za ono što bi taj dan trebali napraviti. To znači da ste startali u dan ne znajući što vam je najvažnije i prioritet, što vodi tom uda to radite tek kad stignete. Vjerojatno ćete se u svemu tome uhvatiti i najprije nečega što nije toliko važno, a kasniti ili odgoditi nešto važnije. Tako se često i zaboravljaju stvari.

6. Radite najlakše zadatke prvo

Nije li to ono čemu svi pribjegavamo kad znamo da imamo popis zaista važnih zadataka, ali koji su nam naporni ili nas izvlače iz “zone komforta”? No, tako ćete samo kasniti ili energiju trošiti na usputne stvari, dok će se one važne pretvoriti u problem. Postoji jedna bizarna usporedba koja opisuje ovu situaciju, a citirajući Marka Twaina glasi ovako: “Pojedite živu žabu ujutro, i ništa gore vam se sigurno neće dogoditi ostatak dana.”

7. Multitaskate

Okej, za početak, niti ste Superman, niti ćete ispasti jedan ako ćete navaliti na 30 stvari u prvih sat vremena. Mnoga istraživanja u području ljudskih resursa pokazala su da multitaskanje može samo naštetiti vašoj učinkovitosti oko onih najvažnijih zadataka. Ako se pretrpate odmah od jutra, dan vam može trajati unedogled. Najprije odredite jednu, najvažniju stvar koje ćete se uhvatiti.

8. ‘Kupate se’ u negativnim mislima

Možda ste jutros imali negativno iskustvo u tramvaju, ili ste se sinoć posvađali s partnerom il partnericom. No, bit će vremena i kasnije da se bavite stvarima koje se tiču privatnog života ili slobodnog vremena. Ako ste na poslu, samo ćete sebi (ali i drugima) naštetiti ako ćete se baviti sporednim stvarima. Možda je i dobro da malo ‘pobjegnete’ od problema i počnete nizati uspjehe novog radnog dana.

9. “Sastančite”

Ako energiju, koje najviše imate u prvom dijelu dana, potrošite na sastancima i kolegijima, imat ćete je manje za obavljanje konkretnog posla koji zahtjeva koncentraciju. Bolje ih dogovarajte oko podneva, osim naravno ako se radi o vrlo važnim temama za posao.

10. Nemate rutinu

Ako nemate barem okvirnu rutinu, može se dogoditi da e ‘izgubite’ u tome što treba prvo napraviti ili do kada mislite sjediti na radnom mjestu. Rutina će vašem mozgu omogućiti i da ponekad “odmori”, jer ćete se naviknuti da u određeno doba, primjerice, obavljate lakše zadatke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...