Hrvati prošle godine potrošili pet milijardi kuna na lijekove

Po podacima Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), troškovi za lijekove u Hrvatskoj u zadnjih su pet godina porasli za više od pola milijardi kuna, da bi se lani malo smanjili tako da je u 2014. za lijekove potrošeno 5 milijardi kuna.

HALMED-ovo izvješće, koje je napravljeno na temelju podataka o potrošnji lijekova iz javnih i bolničkih ljekarni te specijaliziranih prodavaonica lijekova na malo, pokazuje da je potrošnja lijekova u razdoblju od 2009. do 2013. godine porasla za 12 posto, ili za više od pola milijarde kuna. No, prema izvješću za prošlu godinu, ukupni financijski izdaci ipak su smanjeni za oko 200 milijuna kuna, unatoč daljnjem rastu broja popijenih tableta.

Ukupan promet lijekovima 2009. godine iznosio je 4,6 milijardi kuna, da bi 2013. godine narastao na gotovo 5,2 milijarde kuna, ali budući da su lani ti izdaci nešto smanjeni, pali su na 5 milijardi kuna. Procjenjuje se kako je to rezultat smanjenja veleprodajnih cijena lijekova i većeg korištenja generičkih lijekova.

Od 2009. do 2013. godine u Hrvatskoj je evidentirano oko 600 novih oblika lijekova, među kojima je bilo 110 novih lijekova, dok su ostalo bili novi generički lijekovi. Najveće financijsko povećanje u tom su razdoblju zabilježili citostatici i imunomodulatorni lijekovi, čija je potrošnja u tom razdoblju povećana sa 605 milijuna na 873 milijuna kuna.

U HALMED-u to objašnjavaju povećanom uporabom novih bioloških lijekova za liječenje zloćudnih i autoimunih bolesti, primjerice reumatoidnog artritisa i drugih bolesti koje se sada učinkovitije liječe novim biološkim lijekovima. Oni su 2009. imali 13 posto udjela u ukupnoj financijskoj potrošnji, da bi 2013. taj udio porastao na 17 posto.

Zamijećen je i porast potrošnje lijekova za kardiovaskularne bolesti, koja je u 2013. godini bila za 9 posto u odnosu na 2009. godinu, međutim njihov financijski udio nije porastao zbog većeg broja odobrenih generičkih lijekova u toj skupini. Iza tih lijekova najčešće se koriste psiholeptici, odnosno lijekovi za smirenje, te lijekovi protiv masnoće u krvi, šećerne bolesti itd.

Kad je riječ o bezreceptnim lijekovima, njihova ukupna prodaja 2009. je iznosila 271 milijun kuna, a u 2013. godini 398 milijuna kuna. Razlog tolikom porastu jest povećan broj bezreceptnih lijekova i to što su pojedini lijekovi prešli iz receptnog u bezreceptni status.

Među bezreceptnim lijekovima najprodavaniji su paracetamol za sniženje temperature, ibuprofen protiv bolova, lijekovi za snižavanje masnoće u krvi itd.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...