Igrom do znanja: Didaktičke igračke u Arheološkom muzeju

 

Arheološki muzej Zadar u povodu obilježavanja Dana arheološkog muzeja i Dana grada Zadra priređuje niz aktivnosti, od kojih će one najmlađe, uvjereni smo, najviše privući radionica “Igrom do znanja”.

 

Naime,  Arheološki muzej u Zadru spojio je ugodno s korisnim i iznjedrio nadasve zanimljive didaktičke igračke. Pitate se zašto? Odgovor je jednostavan – igra je sredstvo učenja.

Pojam didaktika dolazi od grčkog glagola didaskein (διδάσκειν) koji između ostalog znači poučavati, obučavati, predavati. Kao znanstvena grana didaktika se prvenstveno bavi proučavanjem pedagoško-obrazovnih procesa i usmjerena je na obrazovanje, tj. školu. U nekom širem kontekstu didaktika je znanost o učenju i načinima učenja i poučavanja. Prema tome didaktička igračka bi bila igračka koja “poučava”. Pojam se najčešće koristi za igračke koje su prvenstveno namijenjene poboljšanju motoričkih i kognitivnih sposobnosti, razvijanje koordinacije ruka-oko, učenju boja, brojeva, slova itd.

– S ciljem približavanja naših spomenika kulturne baštine dječjem uzrastu poticanjem na učenje i vrednovanjem povijesnih predmeta razvili smo nekoliko vrsta didaktičkih igračaka. U radionici Arheološkog muzeja Zadar osmisli smo didaktičke igračke u obliku 2D puzzli (oltarna pregrada sv. Nediljice, motiv pletera, mozaik s motivom leptira) i 3D puzzli (sv. Donat u Zadru, sv. Križ u Ninu, sv. Nikola u Zatonu), rekonstrukcije lijepljenjem na sistemu magneta (amfora, posuda) i crkve sv. Donata kao tablica množenja. Cilj ovih didaktičkih igračaka je približiti povijest i arheološku baštinu djeci na opipljiv način pri čemu čemu mogu nešto naučiti i razvijati svoje motoričke i kognitivne sposobnosti, kažu nam iz Arheološkog muzeja, a u nastavku teksta možete pročitati nešto više o igračkama koje očekuju vaše najmlađe na radionici Muzeja.

OBLIK CRKVE SV. DONATA

Crkva sv. Donata je najvrjedniji spomenik ranog srednjeg vijeka u Hrvatskoj i simbol je grada Zadra. Po svom obliku crkva sv. Donata je kružnog oblika, i jedna je od najvećih u Hrvatskoj. Prema predaji sagradio ju je zadarski biskup sv. Donat u 9. stoljeću. Izvorno je bila posvećena Svetom Trojstvu, a imenom sv. Donata počela se nazivati tek od 15. stoljeća. Veliki dio arhitektonskih ukrasa antičkog je podrijetla i potječe uglavnom s porušenog rimskog Foruma. Crkva je dugo izvan sakralne funkcije, a od 1893. do 1954. godine u njoj se nalazio zadarski Arheološki muzej.

OBLIK CRKVE SV. KRIŽA

Crkva sv. Križa duga je samo 36 stopa. Najvrjedniji je sačuvani spomenik starohrvatskog crkvenog graditeljstva i simbol je grada Nina. Izgrađena je u razdoblju ranog srednjeg vijeka (9.-11. stoljeće). Oblikom podsjeća na grčki jednokraki križ. Za vrijeme hrvatskih vladara služila je kao dvorska kapela kneževa dvora koji se nalazio u neposrednoj blizini. Crkva sv. Križa služi i kao sunčani sat i kalendar. Zahvaljujući položaju prozora i kutu padanja svjetlosti po sunčevim zrakama može se odrediti točan datum suncostaja (solsticija) i ravnodnevnice (ekvinocija).

OLTARNA PREGRADA SV. NEDILJICE

Oltarna pregrada potječe iz crkve sv. Nediljice iz 11. stoljeća. U crkvenom graditeljstvu oltarna pregrada (plutej) je pregrada koja dijeli prostor svetišta namijenjen svećenstvu od lađe namijenjene vjernicima. Često je bogato ukrašena reljefima. Pluteji sv. Nediljice veoma su poznati spomenici naše skulpture sa scenama iz Kristova djetinjstva i mladosti. Tako u obliku stripa možemo vidjeti navještenje, vizitaciju, Kristovo rođenje i poklon mudraca na jednom pluteju, a pokolj nevine djece, bijeg u Egipat i dio krštenja na drugom.

MOTIV PLETERA

Pleter je najprepoznatljiviji geometrijski ukras specifičan za starohrvatsku kulturu. Pleter je reljefna dekoracija u obliku prutića u jednom ili tri niza. U pleter su ponekad upleteni biljni motivi te životinjske i ljudske figure. Nalazimo ga gotovo posvuda gdje je hrvatska kultura imala veći ili manji utjecaj, uglavnom u i na crkvama koje su sagrađene od 9. do 12. stoljeća.

AMFORA

Amfora je antička keramička trbušasta posuda dugačkog i uskog vrata s dvije ručke i, najčešće, špicastim dnom. Koristila se za prijevoz i čuvanje vina, ulja, žitarica i drugih proizvoda, kao što se danas koriste bačve.

Cjelokupni program obilježavanja možete pogledati ovdje:

Ponedjeljak, 23. studenoga 2015. u 12 sati

predavanje

Vinkovačko blago – kasnoantička ostava srebrnog posuđa

Šime Vrkić

Utorak, 24. studenoga 2015. od 9 do 21 sat slobodan ulaz u Arheološki muzej Zadar

od 9 do 14 sati u svaki puni sat kroz stalni postav Antičke zbirke vode Vas kustosi Muzeja

u 17 sati kroz Arheološki muzej Zadar vodi Vas ravnatelj Jakov Vučić

prigodna prodaja muzejskih publikacija i suvenira

Srijeda, 25. studenoga 2015. u 18:00 sati

predavanje

Antika na splavi

Igor Pedišić

Četvrtak, 26. studenoga 2015. od 9 do 12 i od 17 do 20 sati

radionica

Igrom do znanja

Zavirite u svijet didaktičkih igračaka

Frane Šunić, Melita Mičić, Dušanka Romanović

Petak, 27. studenoga 2015. u 12 sati

predavanje

Život i kultura Neandertalaca u Dalmaciji

Ivor Karavanić

od 9 do 12 i od 17 do 20 sati

radionica

Igrom do znanja

Zavirite u svijet didaktičkih igračaka

Frane Šunić, Melita Mičić, Dušanka Romanović

Subota, 28. studenoga 2015. od 9 do 13 sati

radionica

Igrom do znanja

Zavirite u svijet didaktičkih igračaka

Frane Šunić, Melita Mičić, Dušanka Romanović

Ponedjeljak, 30. studenoga 2015. u 12 sati

predstavljanje kataloga

Zlato i srebro srednjega vijeka u Arheološkom muzeju Zadar

Radomir Jurić u 18 sati

izložba

Kod gradskih vrata kroz stoljeća

Jakov Vučić, Hrvoje Manenica

od 9 do 21 sat slobodan ulaz u Arheološki muzej Zadar

u 16 sati kroz Arheološki muzej Zadar vodi Vas viša kustosica Kornelija A. Giunio

od 10 do 13 sati slobodan ulaz u crkvu sv. Donata

kroz crkvu sv. Donata vode Vas studenti diplomskog studija Kulturna i prirodna baština u turizmu s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru

od 9 do 13 sati slobodan ulaz u Muzej ninskih starina – kroz Muzej ninskih starina vode Vas Mate Radović i Majda Dadić

prigodna prodaja muzejskih publikacija i suvenira.

Skupne posjete potrebno je unaprijed najaviti:

Arheološki muzej Zadar i crkva sv. Donata; ponedjeljak-petak 9-14 sati, subota 9-13 sati

Marina Brkić  023/250-613, 091/425-4089

Muzej ninskih starina; ponedjeljak-petak 9-14 sati

Mate Radović  023/264-160, 023/264-726, 098/934-7917

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...