Hrvatske obavještajne službe na najvišem stupnju pripravnosti: ISIL je pozvao vehabije iz BiH, Kosova i Albanije da napadnu Hrvatsku!

Hrvatska obavještajna zajednica budno prati razvoj situacije u cijeloj regiji i na najvišem je stupnju pripravnosti. Suradnja s obavještajnim službama susjednih zemalja izuzetno je dobra. Naši sugovornici posebno pohvaljuju ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj koja bi, prema njihovim riječima, trebala biti ogledni primjer i za druge zemlje

Enes Omeragić ušetao je u kladionicu i hladnokrvno ubio dvojicu vojnika. Ugledao je i trećeg i zapucao prema autobusu punom putnika. Srećom, svi su preživjeli. Dogodilo se to samo pet dana nakon napada na Pariz. Bio je to prvi teroristički napad nakon Pariza. Dogodio se u Sarajevu. U državi koja je već godinama od svjetskih političara i medija apostrofirana kao islamističko leglo u srcu Europe. Leglo iz kojeg će eksplodirati radikalna islamska ofenziva na Zapadnu Europu. I dok su mediji i političari bili fokusirani na Bosnu i Hercegovinu, radikalni islam se ispod radara širio Balkanom – Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija. Putem interneta, društvenih mreža, radikalnih dijelova lokalne Islamske zajednice, ideje al-Qa’ide pa kasnije ISIL-a nalazile su put do siromašne i neobrazovane populacije ovih područja.

Kad je u Siriji započeo rat svih protiv svih, bilo je kasno. Siriju su preplavili muslimanski borci s Balkana. Oko 700 njih iz ovih zemalja otišlo se boriti u redove ISIL-a i Fronte al-Nusra. Prema dostupnim podacima, Bosna i Hercegovina je četvrta u svijetu po broju njenih stanovnika koji su se pridružili ISIL-u. Samo ove godine 92 državljana BiH pridružilo se ovoj organizaciji. Odmah iza BiH je Kosovo odakle je u ISIL ove godine otišlo 83 borca, piše Jutarnji list.

Prema procjenama sigurnosnih stručnjaka, u posljednjih petnaestak godina na području Balkana stvorena je kvalitetna mreža ćelija radikalnih islamističkih grupa spremnih krenuti u u borbu protiv zapadne civilizacije. Ministar unutarnjih poslova BiH govori kako je samo u toj zemlji oko 3500 vehabija koje se smatraju glavnim propagatorima radikalnog islama i terorizma. No procjene govore da je broj daleko veći.

Zemlje regije sve češće se spominju u video porukama džihadista koji prijete da će ih napasti, spaliti, pozivaju domaće muslimane da krenu u sveti rat. Posljednja takva poruka pojavila se prije nekoliko dana. “To je objava rata”, kaže nam sugovornik upoznat s cijelom situacijom. Jeli dakle Balkan nova fronta ISIL-a? Razgovarali smo s više sigurnosnih stručnjaka upoznatih s djelovanjem radikalnih islamista na području cijele regije i zaključak je, bez namjere za širenjem panike, da je Balkan ugrožen.

“Najugroženiji su Bosna i Hercegovina, Kosovo i Albanija. Cilj ISIL-a i drugih radikalnih grupa je razoriti koncept zajedničkog suživota muslimana i kršćana. Ove tri države su kao stvorene za te planove”, tvrde naši sugovornici. Prema njihovim riječima, muslimani na Kosovu i u Albaniji su daleko radikalniji negoli oni u BiH. Problem je u tamošnjim islamskim zajednicama koje su podijeljene i isprepletene radikalnim elementima. Slična je situacija u Makedoniji. Prema riječima naših sugovornika, najproblematičnije je u zapadnoj Makedoniji u kojoj većinom obitavaju radikalni islamski Albanci koji surađuju sa istomišljenicima u Albaniji i u sukobu su sa sekularnim Albancima nacionalistima i makedonskom državom. U Bosni i Hercegovini Islamska je zajednica prilično jedinstvena u osudi radikalnih islamista i pokušava primiriti situaciju. No, prema dostupnim informacijama, broj radikaliziranih muslimana sve je veći. Slična je situacija na Sandžaku koji treba promatrati kao teritorijalnu cjelinu koja obuhvaća Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

“Muslimani iz Sandžaka su daleko najradikalniji”, tvrdi nam jedan od sugovornika. U tamošnjoj Islamskoj zajednici već godinama traje sukob između dviju struja što samo pogoduje daljnjoj radikalizaciji. Obavještajni podaci pak govore kako se dio vehabija iz BiH preseljava na područje Sandžaka u Srbiji.

Više o ovoj tematici pročitajte na portalu Jutarnjeg lista…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...