OBJAVA RATA?

Hrvatske obavještajne službe na najvišem stupnju pripravnosti: ISIL je pozvao vehabije iz BiH, Kosova i Albanije da napadnu Hrvatsku!

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Hrvatska obavještajna zajednica budno prati razvoj situacije u cijeloj regiji i na najvišem je stupnju pripravnosti. Suradnja s obavještajnim službama susjednih zemalja izuzetno je dobra. Naši sugovornici posebno pohvaljuju ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj koja bi, prema njihovim riječima, trebala biti ogledni primjer i za druge zemlje

Enes Omeragić ušetao je u kladionicu i hladnokrvno ubio dvojicu vojnika. Ugledao je i trećeg i zapucao prema autobusu punom putnika. Srećom, svi su preživjeli. Dogodilo se to samo pet dana nakon napada na Pariz. Bio je to prvi teroristički napad nakon Pariza. Dogodio se u Sarajevu. U državi koja je već godinama od svjetskih političara i medija apostrofirana kao islamističko leglo u srcu Europe. Leglo iz kojeg će eksplodirati radikalna islamska ofenziva na Zapadnu Europu. I dok su mediji i političari bili fokusirani na Bosnu i Hercegovinu, radikalni islam se ispod radara širio Balkanom – Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija. Putem interneta, društvenih mreža, radikalnih dijelova lokalne Islamske zajednice, ideje al-Qa’ide pa kasnije ISIL-a nalazile su put do siromašne i neobrazovane populacije ovih područja.

Kad je u Siriji započeo rat svih protiv svih, bilo je kasno. Siriju su preplavili muslimanski borci s Balkana. Oko 700 njih iz ovih zemalja otišlo se boriti u redove ISIL-a i Fronte al-Nusra. Prema dostupnim podacima, Bosna i Hercegovina je četvrta u svijetu po broju njenih stanovnika koji su se pridružili ISIL-u. Samo ove godine 92 državljana BiH pridružilo se ovoj organizaciji. Odmah iza BiH je Kosovo odakle je u ISIL ove godine otišlo 83 borca, piše Jutarnji list.

Prema procjenama sigurnosnih stručnjaka, u posljednjih petnaestak godina na području Balkana stvorena je kvalitetna mreža ćelija radikalnih islamističkih grupa spremnih krenuti u u borbu protiv zapadne civilizacije. Ministar unutarnjih poslova BiH govori kako je samo u toj zemlji oko 3500 vehabija koje se smatraju glavnim propagatorima radikalnog islama i terorizma. No procjene govore da je broj daleko veći.

Zemlje regije sve češće se spominju u video porukama džihadista koji prijete da će ih napasti, spaliti, pozivaju domaće muslimane da krenu u sveti rat. Posljednja takva poruka pojavila se prije nekoliko dana. “To je objava rata”, kaže nam sugovornik upoznat s cijelom situacijom. Jeli dakle Balkan nova fronta ISIL-a? Razgovarali smo s više sigurnosnih stručnjaka upoznatih s djelovanjem radikalnih islamista na području cijele regije i zaključak je, bez namjere za širenjem panike, da je Balkan ugrožen.

“Najugroženiji su Bosna i Hercegovina, Kosovo i Albanija. Cilj ISIL-a i drugih radikalnih grupa je razoriti koncept zajedničkog suživota muslimana i kršćana. Ove tri države su kao stvorene za te planove”, tvrde naši sugovornici. Prema njihovim riječima, muslimani na Kosovu i u Albaniji su daleko radikalniji negoli oni u BiH. Problem je u tamošnjim islamskim zajednicama koje su podijeljene i isprepletene radikalnim elementima. Slična je situacija u Makedoniji. Prema riječima naših sugovornika, najproblematičnije je u zapadnoj Makedoniji u kojoj većinom obitavaju radikalni islamski Albanci koji surađuju sa istomišljenicima u Albaniji i u sukobu su sa sekularnim Albancima nacionalistima i makedonskom državom. U Bosni i Hercegovini Islamska je zajednica prilično jedinstvena u osudi radikalnih islamista i pokušava primiriti situaciju. No, prema dostupnim informacijama, broj radikaliziranih muslimana sve je veći. Slična je situacija na Sandžaku koji treba promatrati kao teritorijalnu cjelinu koja obuhvaća Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

“Muslimani iz Sandžaka su daleko najradikalniji”, tvrdi nam jedan od sugovornika. U tamošnjoj Islamskoj zajednici već godinama traje sukob između dviju struja što samo pogoduje daljnjoj radikalizaciji. Obavještajni podaci pak govore kako se dio vehabija iz BiH preseljava na područje Sandžaka u Srbiji.

Više o ovoj tematici pročitajte na portalu Jutarnjeg lista…

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar