Istraga o Mamiću: Što je Luka Modrić rekao o lažnoj proviziji?

Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu prihvatila je zahtjev USKOK-a da se Zdravku Mamiću odredi jednomjesečni pritvor radi opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela.

Šef Dinama bit će prebačen u Remetinec, ali bit će pušten na slobodu ako uplati 14 milijuna kuna jamčevine. USKOK je ukinuo jamstvo od 7 milijuna kuna nakon što je bio u istražnom zatvoru u srpnju, ali mu je istovremeno povećao novo jamstvo, piše Jutarnji list.

Fiktivne provizije

S druge strane, njegov sin Mario mora platiti 5 milijuna kuna jamstva ako želi na slobodu, a istarski dvojac, Sandro Stipančić i Igor Krota, moraju platiti 2, odnosno 4 milijuna kuna.

Damir Vrbanović jedini je pušten na slobodu, jer mu još vrijedi jamstvo od milijun kuna koje je platio u srpnju. Pred nadležnom sutkinjom istrage Ernom Dražančić u 16 sati počelo je istražno ročište nakon kojega je sutkinja odlučila o određivanju istražnog zatvora Zdravku Mamiću i ostalima, koje USKOK tereti da su u sastavu zločinačkog udruženja od 2004. do travnja ove godine iz Dinama nezakonito izvukli 78,6 milijuna kuna.

Kada se uzmu u obzir optužbe iz prve istrage, otvorene ljetos protiv braće Mamić, sada ih USKOK u ova dva predmeta tereti da su ukupno iz Dinama izvukli više od 180 milijuna kuna. A tu je i optužba za porezne utaje s inkriminiranom štetom od 12 milijuna kuna za državni proračun.

U prvom predmetu optužba se odnosila na transfere Luke Modrića i Dejana Lovrena kojima je, prema USKOK-u, nezakonito isplaćena polovica njihovih transfera s Dinamova računa, a koje su obojica većim dijelom preusmjerili na račune ili u ruke braće Mamić, javlja N1.

Sada se u novoj istrazi, prema neslužbenim informacijama, među nizom drugih ponovno pojavljuju i ta dva transfera, ali u kontekstu daljnjeg izvlačenja novca iz kluba. USKOK, naime, tvrdi, kako su jučer i priopćili, da su u organizaciji Zdravka Mamića sklapani posrednički sporazumi s određenim tvrtkama, a radi se o ukupno devet off-shore kompanija registriranih u Švicarskoj, Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji i Hong Kongu, koje su izravno ili neizravno vodili Mario Mamić, Sandro Stipančić i Igor Krota. Na temelju tih sporazuma Dinamo je od odšteta prilikom transfera niza igrača isplaćivao visoke provizije tim tvrtkama, iako one, prema optužbi, nisu odrađivale nikakve poslove.

Eduardo i Mandžukić

Jedna od tvrtki koje se spominju je i Real Sports Management Ltd. Navodno je ta tvrtka dobila značajnu proviziju od transfera Luke Modrića u Tottenham 2008. godine. Spominje se provizija od 2,22 milijuna eura. Zanimljivo je da je Luka Modrić, prilikom svjedočenja u USKOK-u 30. kolovoza u prvoj istrazi, odgovarao na pitanja tužitelja i vezano upravo uz Real Sports Management.

– Mogu navesti da prvi put čujem za tu tvrtku… Koliko je meni poznato, ta tvrtka nije posredovala na bilo koji način u mom transferu u Tottenham. Moj ovlašteni agent bio je Nicky Vuksan… Što se tiče Dinama, u dogovaranju mog transfera, koliko je meni poznato, nije sudjelovao nitko na njihovoj strani, već je sa strane Dinama bio Zoran Mamić – izjavio je Luka Modrić u USKOK-u. Podsjetimo, Modrić je istražiteljima potvrdio da je tek nakon transfera potpisao aneks ugovora o isplati polovice odštete s Dinamova računa, a koju je on većim dijelom proslijedio Zdravku Mamiću.

U slučaju Dejana Lovrena, nakon što mu je, prema ranijoj optužbi, po istom modelu, Dinamo isplatio polovicu odštete prilikom transfera u Lyon, također je plaćena sada sporna provizija. Kako doznajemo, Dinamo je jednoj od obuhvaćenih off-shore tvrtki isplatio 900.000 eura provizije za usluge posredovanja, koje USKOK na temelju prikupljenih podataka smatra fiktivnima.

Takve provizije isplaćivane su i u nizu drugih transfera, primjerice Eduarda da Silve, kada je Dinamo ostao bez pola milijuna eura, Marija Mandžukića kada je isplaćena provizija od 200.000 eura, koliko su iznosile navodne posredničke usluge i prilikom transfera Boška Balabana. Tu su i provizije za transfere njemačkog vratara Georga Kocha od 100.000 eura, više brazilskih nogometaša poput Carlosa Santosa de Jesusa, Etoa..

Kratke obrane

Istragom su obuhvaćeni i ove godine potpisani sporazumi za buduće transfere nekih sadašnjih Dinamovih igrača.

Osim toga, nova istraga odnosi se i na isplate preko off-shore tvrtki za navodna Dinamova dugovanja većem broju igrača. Prema optužbi, te su tvrtke preuzimale nepostojeća dugovanja prema igračima među kojima se spominju Dino Drpić, Dumitru Mitu i niz drugih. Mamić je ta potraživanja priznavao i s računa kluba isplatio nekoliko milijuna eura tvrtkama iza kojih su stajali suosumnjičenici. Svih petorica poriču krivnju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...