Jack Trbosjek – serijski ubojica kojeg nikad nisu uhitili

Jack Trbosjek poznat i kao ubojica iz Whitechapela i Kožna Pregača, i dalje je najzloglasniji ubojica kojeg nikad nisu uhvatili te prvi serijski ubojica za kojeg se čulo i u drugim zemljama.

Svoje je žrtve vrebao u najmračnijim dijelovima Londona, sve ih je ubio u Whitechapelu, sirotinjskom dijelu grada ili oko njega. Žrtve su bile ulične prostitutke. Ni jedna nije bila silovana, ali u gotovo svim slučajevima razrezao im je vrat te unakazio donji dio torza na način koji daje naslutiti poremećeni seksualni motiv i opsjednutost maternicom.Trupla su bila unakažena kirurški precizno, tako da je policija smatrala kako ubojica mora sjajno poznavati anatomiju ili mesarski zanat.

Početkom kolovoza 1888. Martha Tabram izbodena je 39 puta a našli su je otkrivenog donjeg dijela tijela. Ne slažu se svi u tome je li za ubojstvo odgovoran Jack Trbosjek, ali bez ikakve sumnje stoji iza ubojstva Mary Ann Nichols koju su mrtvu pronašli 31. kolovoza iste godine. Već 8. rujna pronađena je nova žrtva, i tada je postalo jasno da se ubojstva događaju prema obrascu.

30. rujna nastradale su dvije žene, a posljednja žrtva bila je Mary Jane Kelly, također mjesna prostitutka koju je ubio i razrezao na komadiće 9. studenog 1888.
Krajem rujna iste godine jedna od londonskih novinskih agencija dobila je loše napisano priznanje napisano crvenom tintom i potpisano “Jack Trbosjek”. Premda je to možda bila lažna poruka, mjesni odbor utemeljen kako bi čuvao stražu dobio je paket u kojem je bila, kako se čini, polovica bubrega vjerovatno jedne od žrtava.

Tko je bio Jack Trbosjek? Neki teoretičari vidjeli su u tome politički motiv, a najkontroverznija teorija bila je ona po kojoj je ubojica Princ Albert Victor, vojvoda od Clarencea, najstariji sin princa od Walesa. Ta je ideja osobito zanimljiva jer je princ bio poznat po svom raskalašenom životu, međutim postoje dokazi koji upućuju na to da je u vrijeme ubojstava bi ona drugom mjestu.

Neko vrijeme pod sumnjom je bila velika židovska zajednica istočnog Londona.
Postojalo je još sumnjivaca: Montague Druitt, odvjetnik i učitelj koji se zanimao za kirurgiju te kojeg su smatrali ludim i poslije ga našli mrtva; Michael Ostrog, lopov i prevarant koji je u nekoliko navrata završio u umobolnici; Francis Tumblety, liječnik koji je pobjegao iz zemlje pod sumnjom da je ubio Mary Jane Kelly; Jacob Isenschmid, ludi mesar, te Severin Klowski, poljski kirurg koji je otrovao svoje tri žene.

Trbosjekaova ubojstva naglo su prestala. Nitko nije mogao sa sigurnošću reći zašto, a nagađalo se da je umro, odselio se, ili promijenio način ubojstava.
Na temelju izjava nekolicine svjedoka Trbosjeka su opisivali kao visoka muškarca s pregačom i crnom liječničkom torbom punom kirurških instrumenata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...