Josip Skoblar, privlačanski reprezenativac marseilleške povijesti ambasador HNS-a za EURO 2016

Josip Skoblar, rođen u Privlaci davne 1941. godine dok je to mjesto u okolici Zadra još bilo u sastavu Banske Hrvatske u Kraljevini Jugoslaviji, jučer je od strane HNS-a proglašen ambasadorom naše reprezentacije pred EURO 2016 koji će se održati u Francuskoj.

Sada 74-godišnji Skoblar za tu je ulogu bio idealni kandidat zbog sedmogodišnje igračke karijere u Olympique Marseilleu koji je u vrijeme kada je Skoblar tamo igrao bio na vrhuncu slave. Osim igračke karijere, Skoblara za Francusku veže i menadžerska karijera, ali i obavljanje drugih dužnosti u francuskim klubovima, prije svega u svojemu OM-u.

Josip Skoblar

Skoblar u danima aktivnog igranja nogometa

Josip Skoblar svoju je nogometnu karijeru počeo u našem NK Zadru, a trag je ostavio i u OFK Beogradu, Hannoveru 96 te Rijeci kao igrač, odnosno u Hajduku, Dinamu pa čak i Libanonu kao menadžer.

“Dalmatinski orao”, kako ga zovu u Marseillesu, i dan danas drži titulu najboljeg strijelca francuske Lige 1 u povijesti s 44 postignuta gola u 1971. godini. Radi tog uspjeha svojedobno je nagrađen prestižnom “Zlatnom kopačkom”. Jugoslavenska nogometna reprezentacija također se ponosila igračem takvoga kadra, posebice 1962. godine kada je bio jedan od ključnih faktora za osvajanje četvrtog mjesta na Svjetskom prvenstvu.

Privlačanac Skoblar uistinu se čini idealnom osobom za važan posao koji mu je dodijeljen, ali gorko iskustvo ljubitelja nogometa s Hrvatskim nogometnim savezom u zadnjim godinama navest će brojne na sumnju. Na jučerašnjoj sjednici osvrnuli su se upravo na istragu protiv onih koji su donijeli najviše gorčine hrvatskom nogometu:

Izvršni odbor zauzeo je jedinstveni stav da se poštuje načelo presumpcije nevinosti. Drugim riječima, kao i u drugim pravnim državama, poštuje se načelo da je svatko nevin dok se ne dokaže suprotno. Hrvatski nogometni savez detaljno će pratiti tijek događaja te po potrebi donijeti odgovarajuće odluke. U priopćenju sa zatvorene sjednice IO HNS-a stoji i da je jednoglasno donijeta odluka o izradi monografije na temu 25 godina Hrvatskog nogometnog saveza od samostalnosti što će biti novi iskorak u području izdavaštva Saveza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...