Kako su tvrtke plaćale milijune da bi dobile posao izgradnje cesta

Božidar Kalmeta, jedna od najvažnijih HDZ-ovih uzdanica na proteklim izborima, čovjek koji je na proteklim izborima u Zadru dobio više preferencijalnih glasova od stranačkog šefa Tomislava Karamarka, gradonačelnik Zadra i bivši ministar pomorstva prometa i veza, danas će sjeti na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda. A na toj klupi, pored njega sjedit će još 12 osoba, koje su kao i on optuženi da su u aferi HAC-Remorker iz HAC-a i HC-a izvukli oko 40 milijuna kuna.

Strabag dao 400.000 eura

O USKOK-ovoj optužnici koja je protiv Kalmete te Zdravka Livakovića, Milivoja Mikulića, Josipa Sapunara, Stjepka Bobana, Igora Premilovca, Darka Kezelea, Ivana Berketa, Milivoja Bunića, Sandra Vukelića, Jurice Prskala, Marija Lovrinčevića i Petra Pećine podignuta u lipnju odlučivat će optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Tanje Pavelin Borzić.

Inače, zanimljivo je da je optužnica protiv Kalmete i ostalih podignuta u lipnju, istog tjedna kada je podignuta i optužnica protiv Marine Lovrić Merzel. I dok je o optužnici protiv bivše SDP-ove županice sud stigao dva puta raspravljati na dvije sjednice optužnog vijeća prije no što ju je nedavno potvrdio (optužnica je bila i na Vrhovnom sudu po žalbi obrane, op.a.), Kalmeta će se tek danas prvi put pojaviti na sudu. Razlog tome je što je spis, prije no što je optužnica sa suda poslana strankama, završio na Vrhovnom sudu zbog stava optužnog vijeća da USKOK ne može biti taj koji traži da se Josipu Sapunaru odblokira dio zablokirane imovine za koju je ustanovljeno da nije stečena kaznenim djelom. Nakon što je Vrhovni sud uvažio USKOK-ovu žalbu, spis je vraćen nižem sudu, koji danas treba odlučiti o pravomoćnosti optužnice protiv Kalmete i drugih.

USKOK Kalmetu tereti da je zajedno s ostalima preko tvrtke Remorker Igora Premilovca izvlačio novac iz HAC-a i HC-a, od 2005. do 2010., a prema optužnici dio tako izvučenog novca završio je u njegovim džepovima te džepovima njegovih suoptuženika Sapunara, Livakovića, Bobana i Mikulića. Konkretnije, radilo se o 15,1 milijun kuna i 858.466 eura. Optuženici se terete za udruživanje radi počinjenja djela, primanje i davanje mita, zloporabu položaja… USKOK tereti Kalmetu da je osmislio vrlo sofisticiran način izvlačenja novca, a osim njega, prema USKOK-u, u to su bili upućeni i Livaković, Mikulić, Sapunar i Boban. Sustav za izvlačenje novca bio je osmišljen u suradnji s Kezeleom, Bunićem i Berketom, vlasnicima tvrtki Strabag, Viadukt i Zagorje Tehnobeton. Prema optužnici, za dobivanje poslova na izgradnji autocesta spomenuta poduzeća plaćala su Kalmeti i ostalima, pa je Strabag, navodi se u optužnici, platio oko 400.000 eura mita i to kako bio dobio posao na izgradnji zadarske luke Gaženica.

Istraga u kraku Fimi medije

Kalmeta je u obrani danoj u istrazi negirao počinjenje djela, no Sapunar je iskazivao kako se od građevinskih tvrtki tražilo mito te da je dio tog novca išao Kalmeti i Livakoviću. O tome je govorio i svjedok Drago Tadić, koji je iskazivao da je dobivanje poslova u cestogradnji plaćao, pa je, tvrdi, tako jednom prigodom 2006. Sapunaru i Mikuliću predao milijun kuna.

Kako je funkcioniralo izvlačenje novca iz HAC-a do u detalja je opisao i Premilovac, koji je o svemu vodio bilješke, a njega se tereti da je za usluge izvlačenja novca preko Remorkera “zaradio” 3,9 milijuna kuna. Budući da je on u nekoliko prijašnjih postupaka već osuđen temeljem nagodbe, bit će zanimljivo vidjeti hoće li i u ovom slučaju ići na nagodbu te hoće li o nagodbi razmišljati i neki drugi optuženici. Kalmeta osim ove optužnice ima i drugih pravnih problema jer se protiv njega vodi istraga u jednom od krakova afere Fimi medija, što bi također uskoro moglo rezultirati podizanjem optužnice. Sve ovo moglo bi značiti i kraj Kalmetine političke karijere ili barem njegov kraj u HDZ-u, budući da je u lipnju nakon podizanja optužnice najavio da će, potvrdi li sud optužnicu, dati ostavku na sve stranačke funkcije. No isto tako, rekao je da ne planira odstupiti s mjesta gradonačelnika Zadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...