Kanadski veleposlanik posjetio zrakoplovnu bazu Zemunik

Kanadski izvanredni i opunomoćeni veleposlanik u Republici Hrvatskoj Nj. Eksc. Daniel Henri Andrew Maksymiuk posjetio je početkom tjedna 93. zrakoplovnu bazu HRZ-a i PZO-a u vojarni “Zemunik” gdje ga je primio zapovjednik baze brigadir Karol Lučan. Razgovaralo se o zadaćama i aktivnostima baze u Zemuniku pri čemu je posebno naglašena uloga Protupožarne eskadrile koja u svojem sastavu ima šest aviona Canadair CL-415 kanadskog proizvođača. U kanadskom je izaslanstvu bio i savjetnik, konzul i privremeni otpravnik poslova William McCrimmon te vojni izaslanik obrane brigadir Charles Mark Hazleton, piše Hrvatski vojnik.

Brigadir Lučan upoznao je članove izaslanstva s načinom održavanja Canadaira, a susreli su se i s dežurnom protupožarnom posadom tih aviona. Kapetan posade bojnik Željko Žugaj upoznao je izaslanstvo s gašenjem požara u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni. Pritom je posebno istaknuta uloga Canadaira u gašenju požara na Pelješcu i Korčuli te sudjelovanje hrvatskih posada u gašenju požara u drugim zemljama. Veleposlanik Maksymiuk zahvalio je na srdačnoj dobrodošlici te iznimnoj profesionalnosti i učinkovitosti hrvatskih protupožarnih posada ponudivši svu raspoloživu pomoć u komunikaciji s kanadskim proizvođačem oko održavanja hrvatskih aviona Canadair.

Brigadir Lučan istaknuo je kako Hrvatska ima jaku flotu protupožarnih aviona, iskusne i vrhunski osposobljene letačke posade kao i timove zrakoplovno-tehničkog osoblja za održavanje protupožarnih aviona, a efikasnost i hrvatska taktika u gašenju požara prepoznate su i izvan naših granica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...