Književna večer s Ivanom Šojat – Kuči u Gradskoj knjižnici Biograd

Gradska knjižnica Biograd na Moru poziva vas na večerašnje gostovanje nagrađivane osječke autorice Ivane Šojat – Kuči koja će  u Biogradu predstaviti svoj cjelokupni opus s naglaskom na posljednji roman Jom Kipur. Književna večer počinje u 18 sati, a u nastavku se nalazi službena najava biogradske knjižnice.

Pozivamo Vas na gostovanje nagrađivane osječke autorice Ivane Šojat – Kuči koja će predstaviti svoj cjelokupni opus s naglaskom na posljednji roman Jom Kipur.

(Roman Jom Kipur) Trenutak u kojem hrvatski branitelj Josip Matijević, dragovoljac Domovinskog rata, ulazi u ordinaciju i odluči da će se povjeriti mladome psihijatru Grguru Romiću jedan je od onih prekretnih trenutaka u izboru svakog pojedinca da promijeni sebe. Josip Matijević, ratnik koji je branio Osijek i Vukovar te preživio srpske logore, čovjek je koji se ne može pomiriti s nepravdom, opterećen obiteljskim nasljeđem i svakodnevnom političkom situacijom. Doktor Romić drugi je, drugačiji, mlad, neiskusan, posvojeno dijete, nepriznat od kolega, te se želi dokazati ili pobjeći. Razgovori u kojima se ne zna tko je pacijent, a tko liječnik pokazuju svu dubinu trauma koje poput demona opsjedaju hrvatsko društvo opterećeno novim i starim podjelama, nezaraslim ranama, zločinom i kaznom.

Vješto kombinirajući suvremenost s biblijskim motivima kazne i progona, Jom Kipur Ivane Šojat-Kuči roman je velike epske snage i duboko liričan u tragedijama pojedinaca. Kada će svanuti Dan pomirbe – Jom Kipur – i trebamo li se prije njega prvo pomiriti sami sa sobom da bismo mogli pogledati druge u oči, samo su neka od pitanja koja postavlja Ivana Šojat-Kuči.

Osebujnu i svestranu Ivanu Šojat Kuči nemoguće je jednoznačno odrediti – ona je višestruko nagrađivana spisateljica, kolumnistica, prevoditeljica s engleskoga i francuskoga jezika, završila je dvije godine studija matematike i fizike na Pedagoškom fakultetu, uređuje kazališne knjižnice u HNK-u, hrvatska je dobrovoljka u Domovinskom ratu.

Ivana Šojat-Kuči rođena je 1971. u Osijeku, gdje je za­vršila gimnaziju i dvije godine studija matematike i fizike na Pedagoškom fakultetu. Osam godina živjela je u Belgiji te tamo diplomirala francuski jezik. Roman Šamšiel, 2002., nagrađen je na Kozarčevim danima u Vinkovcima Poveljom za uspješnost, a roman Unterstadt, 2009., osvaja nagradu za književnost Vladimir Nazor (2010.), nagradu Ksaver Šandor Gjalski za najbolji roman (2010.), nagradu Fran Galović za najbolje prozno djelo zavičajne tematike (2010.) i nagradu Josip i Ivan Kozarac za knjigu godine (2010.). Roman Ničiji sinovi izašao je 2012., a Jom Kipur 2014.

Objavila je zbirke priča Kao pas, 2006., Mjesečari, 2008. i Ruke Azazelove, 2011., eseje I past će sve maske, 2006., te zbirke poezije Hiperbole, 2000., Uzne­senja, 2003., Utvare, 2005. i Sofija plaštevima mete samoću, 2009.

Prevodi s francuskoga i engleskoga jezika. Između ostalih prevela je knjige Amélie Nothomb, Rolanda Barthesa, Raymonda Carvera, Gaoa Xingjiana, Pat Barker, Nuruddina Faraha, Alice Sebold, Moussa Nabatija, Luca Bessona, Paula Austera i Mathiasa Énarda. Živi i radi u Osijeku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...