“Komunalac” povukao 15,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava

Priča o velikom uspjehu stiže nam iz Biograda. Naime, stručne službe Grada Biograda na Moru i Komunalca d.o.o. “isposlovale” su 15.6 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU u svrhu realizacije sekundarne, ulične kanalizacije gradskih četvrti Meterize, Rust, Tuče i Granda te za kanalizaciju i vodovodizaciju gradske četvrti Meterize.

Riječ je o projektu nazvanom “Izgradnja kanalizacijskog sustava Biogradske rivijere – podsustava Biograd na Moru” kojim se “Komunalac” javio na natječaj kojeg je kao posredničko tijelo raspisalo Ministarstvo poljoprivrede krajem travnja ove godine. Natječajem je za 26 projekata osiguran iznos od ukupno 230 milijuna kuna, a sredstva se dodijeljuju iz Kohezijskog fonda za provedbu investicijskih projekata koji se odnose na manje dijelove javnog vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava.

Od ukupno 230 milijuna kuna koje dodjeljuje EU, “Komunalcu” je kao drugoplasiranom na raspolaganju 15 milijuna i 625 tisuća kuna s PDV-om.

Dokumentacija potrebna za ovaj poduhvat bila je blago rečeno pozamašna – riječ je o preko dvije tisuće stranica, a težina svih tih papira iznosi gotovo 20 kilograma. U financiranju projekta sudjeluje i Grad biograd na Moru s 2.2 milijuna kuna, koji je dosad već uložio preko 15 milijuna kuna za ishođenje nužne dokumentacije, građevinske dozvole, kupnju zemljišta i projekte.

Pripremne su radnje trajale oko osam godina, dok je ugovor s izvođačem radova potpisan još prije dvije i pol godine. Tvrtka Golemi iz Vrane obvezala se na izvođenje radova na izgradnji sekundarne, ulične kanalizacijske mreže istočnog dijela grada u vrijednosti od 4.8 milijuna kuna, a za Kumenat u iznosu od 6,5 milijuna kuna, dok je sa splitskim Lavčevićem potpisan ugovor “težak” od 3.3 milijuna kuna za izgradnju sekundarne mreže Meterize i Rust. Prema planu, radovi bi trebali početi već početkom 2016. godine, a dovršetak se predviđa prije početka turističke sezone.

Inače, u projekt zaštite od onečišćenja u priobalnim gradovima u sklopu Projekta Jadran, na području grada Biograda na Moru i susjednih općina Sv. Filip i Jakov i Pakoštane do sada je uloženo oko 105 milijuna kuna.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...