Multimedijalna priredba “Povratak tigra” Tomislava Marijana Bilosnića u Beču

U galerijskom prostoru Hrvatskoga centra u Beču (Kroatisches zentrum Wien), u Austriji, održana je nesvakidašnja multimedijalna priredba Tomislava Marijana Bilosnića pod nazivom “Povratak Tigra”, za koju je voditelj Centra, književnik i glavni urednik „Hrvatskih novina“ u Austriji, gosp. Petar Tyran kazao, kako se slično događanje u ovom prostoru ne pamti. Tyranu se sa sličnim riječima pridružila i Željka Caparin, predsjednica Matice hrvatske u Austriji, koja je jedan od organizatora multimedijalnog događanja „Povratak tigra“

Riječ je o međunarodnom multimedijalnom projektu hrvatskog književnika i slikara Tomislava Marijana Bilosnića, koji sadržava priređivanje izložbe, video projekcije svih slika iz spomenutoga ciklusa, književne večeri, prezentacije svih izdanja zbirke pjesama “Tigar” na hrvatskom, engleskom, talijanskom, njemačkom, španjolskom, albanskom, makedonskom, romskom i drugim jezicima, te monografskih izdanja Bilosnićevoga slikarskog opusa.

Kao gosti Bilosnićeve večeri u Beču, pojavili su se sudionici Međunarodnih književnih Koljnofskih susreta, književnici Božica Brkan, Igor Šipić, Đuro Vidmarović, Robert Mlinarec, Božidar Glavina, Denis Peričić, Marko Gregur, Nikša Krpetić i Darko Pero Pernjak. Đuro Vidmarović biranim je riječima mnogobrojnoj bečkoj likovnoj i književnoj publici predstavio svestranog autora projekra Tomislava Marijana Bilosnića, te njegove goste, poznate hrvatske književnike iz Zagreba, Splita, Varaždina, Koprivnice i Preloga, dok je dr. sc. Igor Šipić govorio o Bilosnićevom likovnom opusu koje ga je teško ukratko definirati, jer  gotovo da nema slikarske tehnike uz umjetničku fotografiju u kojoj se TMB nije okušao.

– Izložba je zapravo jedna iskrena likovna autobiografija univerzalnog slikara, fascinantnog osjećaja za kompoziciju i spoj boje i kompozicije, zapravo jedinstvenog i originalnog na tom području, istakao je dr. Šipić, koji je tom prigodom predstavio Bečanima i svoju netom izišlu knjigu „Vulkan na sudbini života“, koja se bavi umjetničkim portretom Tomislava Marijana Bilosnića. Napomenuo je kako je o slikarevom stvaralačkom opusu jednako teško govoriti, kao i definirati cjelokupnost njegova književnoga djela i da nema slikarske tehnike, uz umjetničku fotografiju u kojoj se nije okušao.

Bilosnić i Weber

Izložbu „Povratak tigra“ otvorila je dr. sc. Zdenka Weber, opunomoćena ministrica RH, pri hrvatskom veleposlanstvu u Beču, koje je i pokrovitelj Bilosnićeve izložbe. Gospođa Weber, pozdravljajući nazočnu hrvatsku i austrijsku publiku, izrazila je svoje veliko zadovoljstvo pruženom prilikom da može ugostiti, pozdraviti i predstaviti tako svestranog i nadasve umjetnički plodnog umjetnika kakav je Bilosnić, te upoznati njegov impozantni opus.

U glazbenom dijelu sudjelovao je kvartet „Dubrovački kavaljeri“, pod umjetničkim vodstvom Josipa Cenića. Bilosnićevog „Tigra“ na njemačkom u prijevodu Ute Karlavais – Bremer čitao je književnik Petar Tyran. Tekstove uvrštene u katalog izložbe na njemački preveo je gosp. Mate Mihaljević, dok se kao izdavač kataloga potpisuje Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zadar.

Na kraju multimedijalnog programa „Povratak tigra“ Tomislava Marijana Bilosnića u Beču, njegov gradišćanski kolega Petar Tyran je slikovito kazao: „Morali smo pozvati tigra, da bi čuli sve ove slavuje“.

Izložba „Povratak tigra“ Tomislava Marijana Bilosnića otvorena je u Hrvatskom centru Beč –od 5. do 19. studenoga 2015. godine, poslije čega će biti prenijeta u Koljnof (Kópháza) u Mađarsku. Slikarski ciklus „Povratak tigra“ ovom je prilikom predstavljen s više od pedesetak slika u tehnici ulja na kartonu, formata 70 x 50 cm, nastalih na temu Bilosnićeve već svjetski poznate zbirke pjesama „Tigar”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...