Na današnji dan rođen je legendarni Krešimir Ćosić!

Na današnji dan 1948. godine u Zagrebu je rođen Krešimir Ćosić, hrvatski košarkaš i trener, i sasvim sigurno jedan od najboljih europskih košarkaša, o čemu možda najbolje svjedoči podatak da je uvršten među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi.

Krešimir Ćosić osvojio je sve što se u amaterskoj košarci moglo osvojiti, a svoju košarkašku karijeru započeo je upravo u KK Zadru 1965. godine.

Nastupao je i za Cibonu, igrao je Sloveniji i Italiji. Za europsku reprezentaciju igrao 6 puta, proglašen najboljim igračem europskih prvenstava 1971. i 1975. Državno prvenstvo Jugoslavije osvojio je 6 puta a košarkaški kup 4 puta. S Cibonom je osvojio Kup pobjednika kupova (1982.).

S državnom reprezentacijom Jugoslavije, za koju je nastupio 303 puta, osvojio je na europskom prvenstvu prvo (1973., 1975., 1977), drugo (1969., 1971., 1981.) i treće mjesto (1979.), na svjetskom prvenstvu prvo (1970., 1978.) i drugo mjesto (1967., 1974.), a na Olimpijskim Igrama zlatnu (1980. u Moskvi.) i srebrnu medalju (1968. u Mexico Cityju., 1976. u Montrealu). Nakon povratka iz Amerike u Europu sa Zadrom osvaja još dvije titule prvaka Jugoslavije, 1974. i 1975. godine.

Koncem 60-tih godina prošlog stoljeća, Krešo odlazi u SAD, gdje igra za Sveučilište Brigham Young. Bio je prvi neamerikanac kojeg su uzeli na draft u NBA, a postao je i prvi Europljanin u sastavu All American (All Stars). Na Sveučilištu Brigham Young je dres s njegovim imenom i brojem 11 umirovljen 4. ožujka 2006. godine, na počasnom mjestu gdje su samo dva košarkaška dresa umirovljena u povijesti te škole, Ćosićev dres i dres Danny Aingea, igrača Boston Celticsa iz slavnih osamdesetih.

Osim kao igrač, Krešo je ostavio traga i kao trener. Trenersku karijeru započeo je 1976. godine u slovenskom klubu Olimpiji iz Ljubljane kao igrač/trener, a po završetku igračke karijere uspješno je vodio državnu reprezentaciju Jugoslavije, koja pod njegovom palicom osvaja srebro na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine.

Krešo je 1996. godine dobio mjesto u prestižnoj Kući slavnih košarkaša (Basketball Hall of Fame), i to kao tek treći ne-amerikanac u povijesti, čime je američka javnost priznala veličinu i trag koji je ostavio na kontinentu koji je ujedno i kolijevka košarkaške igre.

Javnosti je manje poznato da je Krešo preveo mormonsku Bibliju, koju ova vjerska zajednica u Hrvatskoj koristi i dana današnjega. Osim toga, po stjecanju neovisnosti Hrvatske radio je i u diplomatskoj službi kao ministar savjetnik u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu u SAD-u.

Nažalost, smrt ga je zatekla prerano. Krešimir Ćosić preminuo je u Baltimoreu u SAD-u, 25. svibnja 1995. godine, nakon kratke bolesti od raka limfoma. Njegovo je tijelo sahranjeno je na zagrebačkom Mirogoju pod arkadama, 2. lipnja 1995. godine.

Za svog kratkog života, Krešo se svojim izrazitim talentom i marljivim radom, ali isto tako i prijaznim karakterom uvukao u srca Zadrana. Zauvijek će ostati ikona našega grada, a njemu u čast nova košarkaška dvorana na Višnjiku nosi ime Dvorana Krešimira Ćosića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...