Na dijeti ste? Izbjegnite ove pogreške i doprinesite uspjehu

Prosječna žena svake godine dobije 680 grama na težini, što znači da će od svog 20. do 50. rođendana skupiti oko 20 kilograma neželjene težine ako ne učini ništa po pitanju postepenog gubitka koštane mase, hormonalnih promjena i stresa.

Ne jedete dovoljno

Želite li izgubiti kilograme? Jedite manje nego inače, ali ne pretjerujte. Izgladnjivanje će natjerati vaš organizam da pomisli kako ne možete do hrane, pa će vam usporiti metabolizam i početi pretvarati mišićnu masu u izvor energije.

Izbjegavate kofein

Kofein je odličan stimulator središnjeg živčanog sustava i zaslužan je za pet do osam posto poboljšane učinkovitosti metabolizma. Ukratko, kava će vam skinuti između 98 i 174 kalorija dnevno.

Previše volite bijele ugljikohidrate

Povećajte unos vlaknaste hrane. Jedite više voća, povrća i prijeđite na kruh od cjelovitih pšeničnih zrna. Istraživanja ukazuju da takva prehrana može pojačati trošenje masnoće u tijelu za čak 30 posto.

Voda koju pijete nije dovoljno hladna

Njemačko istraživanje ukazuje na to da je ljudskom tijelu potrebno oko šest šalica (nešto manje od litre i pol) hladne vode kako bi se metabolizam ubrzao toliko da troši čak 50 kalorija više dnevno. Pojačani rad događa se zbog toga što tijelo zagrijava vodu koju smo unijeli na tjelesnu temperaturu.

Hrana vam je prekrivena pesticidima

Kanadski znanstvenici tvrde da osobe koje drže dijetu, a u prehrani su imale puno namirnica prekrivenih pesticidima, doživljavaju negativne posljedice kad mršave jer se razni otrovi oslobađaju pri trošenju tjelesne masnoće.

Ne unosite dovoljno proteina

Najbolje je unositi proteine u svakom obroku, a tijelu su potrebni za stvaranje mišića. Potrošnja kalorija poslije obroka u kojem ima proteina bit će pojačana za 35 posto, piše tportal.

Nemate dovoljno željeza u prehrani

Hrana bogata željezom važna je za prijenos kisika u mišiće. Žene prije menopauze gube željezo svaki mjesec tijekom menstruacije i važno je nadoknaditi taj gubitak. Nemasno meso, mahunarke, školjke, špinat i crveno zelje dobar su izvor željeza.

Ne jedete dovoljno hrane s vitaminom D

Vitamin D važan je za očuvanje mišića. Daleko najbolji izvor vitamina D je losos, a samo 100 grama lososa dnevno dosta vam je za cijeli dan. Ostali dobri izvori vitamina D su tunj, škampi, jaja te namirnice obogaćene vitaminima i mineralima.

Pijete previše alkohola

Preskočite drugi koktel. Alkohol ometa i usporava trošenje tjelesne masnoće jer ga tijelo koristi kao izvor energije – trošenje tjelesne masnoće umanjuje se za čak 73 posto kad ga pijemo.

Ne jedete dovoljno mliječnih proizvoda

Iako nije pouzdano utvrđeno, postoje neke naznake da manjak kalcija uzrokuje usporavanje metabolizma, što je čest problem kod žena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...