Na Narodnom trgu svijeće za Škabrnju i Vukovar

Dana 18. studenog (u srijedu) 2015. godine obilježava se 24. godišnjica pada Vukovara i masakra nedužnih civila u Škabrnji. Tim povodom članovi Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije Zadar zapalit će svijeće na Narodnom trgu uz nazočnost građana Grada Zadra i njegovih dužnosnika.

Početak paljenja svijeća na Narodnom trgu bit će  u 17 sati.

Poziv Udruge donosimo ovdje:

ZAPALIMO SVIJEĆE – SPOMEN DAN NA VUKOVAR I ŠKABRNJU

Dana 18. studenog prije dvadeset i četri  godine, nakon tromjesečne opsade, pao je junački grad Vukovar, a tu u našoj neposrednoj blizini u Škabrnji, na isti dan izvršen je brutalni masovni zločin nad nevinim žrtvama. Nigdje kao u Vukovaru i Škabrnji hrvatski narod u svojoj povijesti nije za slobodu ispio toliko krvavih kaleža.                                                              

U obrani Vukovara 1991. poginulo je, po nekim izvorima, oko tisuću sedamsto hrvatskih branitelja i civila. Još toliko ih je stradalo u borbama što su se za Vukovar vodile u okolnim mjestima tog dijela istočne Slavonije, odakle je dolazila pomoć opkoljenom gradu na Dunavu. Više od 7.000 Vukovaraca prošlo je kroz srpske koncentracijske logore. U Vukovaru je otkrivena i najveća masovna grobnica u Europi nakon Drugoga svjetskoga rata, iz koje su ekshumirani posmrtni ostatci više od tisuću žrtava srpske agresije. Gotovo svih 15.000 stambenih jedinica i ostalih građevina koliko ih je bilo u gradu je oštećeno ili gotovo sravnjeno sa zemljom…

U obrani Škabrnje poginulo je 80 osoba, među kojima je bilo 55 civila i 25 branitelja. Kudikamo opremljenija i brojnija jugoslavenska vojska, potpomognuta dobrovoljačkim četničkim odredima, brutalno je nasrnula na ravnokotarsko selo Škabrnju. Samo prvi dan agresije neprijatelji su ubili 38 civila, a potom započeli s pljačkom, paležom i rušenjem obiteljskih kuća…Nakon rata od mina stradalo je još šestero mještana Škabrnje.

Domovinski rat i žrtve koje je hrvatski narod pretrpio nikad ne smiju pasti u zaborav. Jer, „ako o ovome budemo šutjeli, kamenje će vikati“     (Lk, 19,40). Sjećanje na Vukovar i Škabrnju neka bude vječna opomena svima onima koji nas žele ugroziti, ali i nama samima da moramo biti jedinstveni i složni.

Udruga osoba s invaliditetom „PRIJATELJ“ iz Metkovića tradicionalno i na poseban način obilježava sjećanje na pad Vukovara, a naša Udruga već šestu godinu za redom i na masakr koji je izvršen u Škabrnji. Udruga  tjelesnih invalida Zadarske županije  na  Narodnom trgu zapalit će svijeće uz nazočnost građana i dužnosnika Grada.

Paljenje svijeća  na Narodnom trgu  počet će u 17,oo sati       

Paljenjem svijeće pošaljimo poruku zajedništva svim građanima Hrvatske, te pokažimo da samo jedno malo upaljeno svijetlo može proizvesti plamen ljubavi i dobrote za sve one koji su dali svoje živote da bi mi danas živjeli u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, za svako dijete kojem je ukradeno djetinjstvo, za svaku majku koja je izgubila svoje najmilije, za jedno veliko HVALA herojskim sredinama, Vukovaru i Škabrnji. Ovaj plamen ljubavi neka se u buduće rasplamsa u svakom srcu i u svim sredinama Lijepe naše.

Zadar, 18. studenog 2015.g.

Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije, Zadar    

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...