Nadmašili Istru: Dalmacija proživljava turističku renesansu

Početak studenog i objava službenih statistika za prethodni mjesec označili su i veliki preokret u hrvatskom turizmu: u mjesecu listopadu Splitsko-dalmatinska županija prvi put je pretekla Istru i po broju gostiju i po noćenjima koja su oni ostvarili.

Brojke govore da je u toj županiji zabilježeno 122 tisuće dolazaka (9 posto više nego lani) i 488 tisuća noćenja (porast od čak 20 posto). Usporedbe radi, Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija imale su po 106 tisuća gostiju, Grad Zagreb 96 tisuća, a Zadarska županija njih 51 tisuću.

Preokretanje trenda u hrvatskom turizmu najavljuje se već nekoliko godina jer najveća dalmatinska županija konstantno bilježi nešto veće stope rasta od ostalih, no Istra je još uvijek bez premca: samo u ovoj godini 3,5 milijuna gostiju ostvarilo je 23,5 milijuna noćenja, dok se 2,5 milijuna turista na širem splitskom području, uključujući Makarsku i otoke, prenoćilo 14,5 milijuna puta.

– Ovo je dokaz da produljujemo sezonu i da to radimo najbolje u Hrvatskoj, a bit ćemo još bolji jer razvijamo nove proizvode, zadovoljan je direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella. Posebno ga veseli 39-postotni rast turista iz Velike Britanije, a on bi i u idućoj sezoni trebao nastaviti istim trendom jer su najveći avioprijevoznici najavili udvostručenje broja svojih letova za splitski aerodrom. Koji će ovu godinu također oboriti povijesne rekorde s debelo preko dva milijuna putnika.

A upravo grad Split, koji u posljednjih pet godina konstantno bilježi nevjerojatne dvoznamenkaste stope rasta, ove sezone i službeno je ušao na listu top deset hrvatskih destinacija i sustavno grabi prema vrhu. S gotovo milijun i pol noćenja još uvijek nije blizu turističkim gigantima poput Rovinja, Poreča i Dubrovnika, ali nesporno je da grad proživljava svoju renesansu. Otvoreno je desetak manjih hotela i preko trideset novih restorana staroj gradskoj jezgri, dok se nekoliko većih hotelskih kompleksa temeljito priprema za gradnju. Stvar je dosad izvlačio privatni smještaj: od 20 tisuća postelja čak 15 tisuća odnosi se upravo na sobe i apartmane i ima ih fascinantnih tri puta više u odnosu na ne tako daleku 2010. godinu, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...