Nezakonito otpušteni Dokoza: Uz mene je Vrhovni sud, a uz načelnika Ramića falsifikati i sutkinja Zenić!

Dana 2. studenog Antena Zadar objavila je članak pod nazivom Općina Starigrad dobila spor protiv bivšeg direktora komunalne tvrtke “Argyruntum” u kojemu smo prenijeli zajednički dopis novog direktora komunalne tvrtke “Argyruntum” Marija Zupčića i načelnika Općine Starigrad Krste Ramića.

U njemu Zupčić i Ramić obavještavaju zainteresiranu javnost kako je u ponovljenom postupku Županijski sud 9. listopada presudio u slučaju ‘Višeslav Dokoza protiv Općine Starigrad i komunalne tvrtke “Argyruntum”‘ i to u korist tužene institucije lokalne vlasti te komunalne tvrtke.

Tvrde kako su presudom odbačeni zahtjevi Višeslava Dokoze, bivšeg direktora Argyuntuma, za povratkom na radno mjesto koje je, prema njegovim tvrdnjama, morao napustiti zbog nezakonitog otkaza. Uz to Dokoza je, kako dopis tvrdi, tražio naknadu plaće za razdoblje od siječnja 2009. godine do siječnja 2015. godine u visini od 747.125,29 kuna plus pripadajuća zatezna kamata i sudski troškovi, s tim da smo mi od samoga Dokoze doznali kako se radi o cifri od 737.000 kuna plus zatezne kamate i parnični troškovi na dan 31. siječnja 2015. godine.

Ipak, priči se tu ne nazire kraj što potvrđuje sam Višeslav Dokoza koji nas je nedavno kontaktirao poslavši nam opširnu dokumentaciju u kojoj se potvrđuje njegova strana priče, a koja baca sasvim novo svjetlo na cijeli slučaj i, ukratko, tvrdi kako Krste Ramić i njegova svita cijelo vrijeme lažu i obmanjuju, ne samo javnost, već i sudove.

Poštovani, s obzirom da je Vaš cijenjeni portal prije petnaestak dana objavio priopćenje za javnost načelnika Općine Starigrad Krste Ramića i dir.kom. Marija Zupčića u kojem su naprijed navedeni iznijeli niz neistina vezano za moj sedmogodišnji radni spor protiv Općine i Argyruntum d.o.o., smatram da bi bilo korektno da mi se dopusti objava istinite situacije oko naprijed navedenog, a poglavito i stoga što je moj otkaz nezakonit i radni odnos mi nije prestao. Upravo kako bih zaštitio i ostvario svoja zakonska prava sam dana 12. studenog 2015. protiv Krste Ramića i dvoje njegovih suradnika zbog počinjenja vise kaznenih djela na USKOK-u u Zagrebu podigao kaznenu prijavu, kazao nam je Dokoza prilikom našeg prvog kontakta.

Opširna dokumentacija koju smo zaprimili ne samo da potvrđuje kako je Dokoza uistinu prijavio Ramića i suradnike USKOK-u, već i kako je sama drugostupanjska presuda kojom je njegov otkaz potvrđen veoma sumnjiva. Osim toga, njegova dokumentacija razrješava i brojne druge zavrzlame.

Naime, drugostupanjska presuda Županijskog suda uopće ne diskutira sam otkaz, koji je Vrhovni sud već ranije proglasio nezakonitim, već u obzir uzima falsificirani dokument o navodnom opozivu, koji je kao prvo lažan, a kao drugo pravno neutemeljen budući da Dokoza prema svojem ugovoru opoziv na taj način ni ne može dobiti. Na temelju tog dokumenta o navodnom opozivu (za koji Dokoza nudi dokaze da se radi o falsifikatu te se sad protiv načelnika Krste Ramića i njegove svite radi toga vodi zaseban sudski proces) Županijski je sud proglasio da Dokoza nema pravo na odštetu.

No, prije svega, što Višeslav Dokoza, bivši direktor komunalne tvrtke Argyruntum d.o.o. uopće traži, odnosno zašto je njegov otkaz zapravo nezakonit?

Riječ je o sedam godina zaostalih plaća, kamata i parničnih troškova. Izabran sam na javnom natječaju na neodređeno i nisam bio na reizbornom radnom mjestu, tako da nisam mogao ni biti opozvan. To je krivotvorina Krste Ramića i njegovih također kazneno prijavljenih suradnika kako bi me se sputalo u ostvarivanju mojih prava, no u tom neće uspjeti, tvrdi Dokoza i nastavlja,

ovih ću dana predati Vrhovnom sudu Republike Hrvatske Reviziju vezanu za visinu mojih ostvarenih prava s obzirom da je u siječnju Vrhovni sud proglasio moj otkaz nezakonitim i da moj radni odnos nije prestao, to jest i danas mi teku prava čiju konzumaciju, a čije ostvarivanje opstruira načelnik Krste Ramić. Uvjeren sam da će Ramić biti ubrzo osuđen u pravomoćnoj optužnici iz rujna kao i po ovoj novoj kaznenoj prijavi zbog počinjenja vise kaznenih djela protiv Pravosuđa i na moju štetu. Stoga tražim da čim prije podnese neopozivu ostavku na dužnost koju obnaša, a ja ću ostvariti svoja prava za svih sedam godina te se vratiti na svoje radno mjesto sukladno Ugovoru o radu, to jest za direktora komunalnog poduzeća Argyruntum d.o.o.

No, “in medias res”, iako u dramama dobar, u novinskom svijetu ne može zamijeniti “ab ovo” pa ćemo priču nastaviti tamo gdje je sve započelo, samim ugovorom o radu kojim je Višeslav Dokoza započeo raditi kao direktora Argyruntuma. Uistinu, ugovor dokazuje kako je radni odnos Dokoze započeo 13. prosinca 2006. godine uz jasnu naznaku kako se radni odnos sklapa na neodređeno vrijeme. On je na mjesto direktora Argyruntuma došao temeljem provedenog javnog natječaja (svojedobno objavljenog u Zadarskom Listu) što je glasanjem potvrdilo Općinsko vijeće 01. prosinca 2006. godine.

Ugovor-o-radu-Dokoza-rad-na-neodređeno uklonjen JMBG

Članak 18. ugovora o radu doduše omogućuje davanje otkaza, ali uz razdoblje otkaznog roka u skladu sa Zakonom o radu u trajanju od mjesec dana koji Dokozi nije omogućen.

Dokoza ugovor o radu, uvjeti otkaza

Dana 18. prosinca 2008. godine Nadzorni odbor komunalne tvrtke Argyruntum d.o.o. predlaže Odluku o izvanrednom otkazu, bez otkaznog roka Višeslavu Dokozi, zbog nesavjesnog poslovanja po 28 točaka s kojim je Dokoza navodno oštetio Općinu i komunalno poduzeće. Taj prijedlog o izvanrednom otkazu Općinsko vijeće potom izglasava.

Dokoza je navode o nesavjesnom poslovanju kroz više sudskih instanci, a konačno na Vrhovnom sudu, uspio pobiti, no zanimljiva je činjenica tko je potpisao dokument o izvanrednom otkazu i to 29. prosinca iste godine. Radi se o Zoranu Vukiću, novoimenovanom direktoru Argyruntuma koji je na tu poziciju jednako tako sumnjivo došao.

Odluku o izvanrednom otkazu donesenu 18. prosinca 2008. Općinsko vijeće je dakle donijelo, no kako to nije odgovaralo općinskom načelniku Ramiću i njegovoj sviti u tijeku slučaja, napravljen je falsifikat prema kojemu je Općinsko vijeće toga dana odlučilo Dokozi uručiti odluku o opozivu te je istoga dana, na istoj sjednici, na njegovu poziciju postavila spomenutog Vukića. Odluka o opozivu sada je predmet drugog sudskog procesa u kojemu se pokušava dokazati da sama sjednica nikada nije ni održana, već da su svi dokumenti s nje falsifikat, a njenu fotografiju možete pogledati u nastavku.

Krivotvorena-odluka-o-opozivu-Dokoza uklonjen broj osobne

Ramić je krivotvorio zapisnik zajedno sa rizničarem Općinskog odbora HDZ a Tomislavom Ramićem i dopredsjednikom Općinskog HDZ a Simom Bucićem. Sve s ciljem da taj krivotvoreni dokument ubace u spis mog radnog spora kako bi otkaz proglasili zakonitim no Bogu hvala pa u tom nisu uspjeli jer je Vrhovni sud proglasio otkaz nezakonitim a upravo Krstu Ramića, Tomislava Ramića i Simu Bucića DORH podizanjem i potvrđivanjem pravomoćne optužnice tereti za ta krivotvorenja, kaže Dokoza.

Ali zašto vjerovati Dokozi na riječ da je odluka o opozivu falsifikat? Upravo zato što mu se ne treba vjerovati na riječ, već tonskom zapisu sa spomenute sjednice kojega on posjeduje (dok je službeni Ramić uništio) u kojemu se jasno vidi da odluka o opozivu nikada nije bila izglasana, već se odmah krenulo na izglasavanje nezakonitog izvanrednog otkaza. Da je u vlasništvu spomenutog tonskog zapisa, Dokoza dokazuje na sljedeći način, a ta je snimka poslana i USKOK-u, no o tome nešto kasnije.

Tonski zapis Dokoza

Čak i mimo toga, opoziv znači smjenjivanje, a Dokozi novo radno mjesto nije ponuđeno, što znači kako, prema zakonu, Višeslav Dokoza do danas zakonski i dalje drži poziciju direktora Argyruntuma. Ako je Dokoza uistinu smijenjen, to jest opozvan 18. prosinca, nameće se pitanje gdje je on radio do 29. prosinca kada Vukić potpisuje otkaz?

No, ne valja teoretizirati jer, kako smo već naveli, sama mogućnost opoziva nije stvarna budući da radno mjesto direktora nije reizborno, odnosno Dokoza se mogao s mjesta direktora udaljiti isključivo utemeljenim otkazom i to isključivo ako je ponuđen otkazni rok.

Tu nije kraj zavrzlame, a Dokoza, za što posjedujemo dokumentaciju koja potvrđuje njegove riječi, kaže:

– Nadzorni odbor kojega je Općinsko vijeće Općine Starigrad izabralo 10.11.2008. nije poslovao legalno. Tek je 24.12.2008. godine predan zahtjev Trgovačkom sudu, sudskom registru za promjenom članova te su tek 15.01.2009. godine dobili Rješenje kojim je postavljen novi nadzorni odbor koji je krivotvorio opoziv radi čega je postavljen novi nezakoniti direktor Zoran Vukić. Dakle, Nadzorni odbor je iako tada još neupisan u sudskom registru predložio meni izvanredni otkaz na Općinskom vijeću 18.12.2008., a koji je Vrhovni sud proglasio nezakonitim, dok je Zoran Vukić još dodatno potpisao novi otkaz i to 29.12.2008., iako za to nije imao ovlasti jer je u sudski registar temeljem Rješenja upisan 15.01.2009.godine. Pored toga u mom ugovoru o radu određen je u cl.18 ugovora otkazni rok koji mi nije dat, a na kojeg sam temeljem Zakona o radu i Ugovora o radu imao pravo. Dakle, tada nezakoniti Nadzorni odbor predlaže Općinskom vijeću izvanredni otkaz, a to isto čini 29.12.2008. Zoran Vukić što je presedan neviđenih razmjera! Postavljaju se pitanja na kojem sam onda ja radnom mjestu radio u vremenu od 18.12.2008. do 29.12.2008.godine, temeljem kojeg ugovora o radu, što je s mojim otkaznim rokom? Dakle, Ramić želi zamazati oči sudu kazavši da ja nemam nikakva prava jer da su me “opozvali” što je pravno neizvedivo jer moje radno mjesto nije reizborno već na neodređeno vrijeme i izabran sam na javnom natječaju. Perfidno Ramićevo udruživanje s ostalom dvojicom pomagača dovest će do novog procesuiranja Ramića ali i ostalih dvojice pomagača.

Nezakonitost otkaza provlačila se po sudovima od Općinske, preko Županijske instance sve do Vrhovnog suda koji je u konačnici presudio u korist Dokoze.

Presuda Vrhovnog suda Dokoza

Ova presuda je postala osnova za novi sudski proces u kojemu bivši direktor Argyruntuma potražuje svoja prava, odnosno, kako smo već naveli, 737.000 kuna plus zatezne kamate i parnični troškovi. Kako smo od Dokoze doznali, to je cifra koja matematički ne odgovara plaći po kojoj je on poslovao, ali mjestu direktora te komunalne tvrtke dolaskom Vukića na poziciju je plaća znatno povišena, a ako je otkaz nezakonit, što znači da je Dokoza i dalje pravno ostao direktor, u biti on zaslužuje odštetu prema toj, višoj plaći.

Kroz oba postupka, i onaj o nezakonitom otkazu, i ovaj o zasluženoj odšteti koji se već sad nalazi u rukama Vrhovnog suda, javilo se ime sutkinje Franke Zenić što je već zasebna priča koju je Dokoza objasnio na sljedeći način.

– Općinski sud u Zadru je 18.06.2015. u moju korist, a izvadak iz e-spisa Županijskog suda u Zadru od 21.10.2015., koji mi je osobno dao predsjednik Županijskog suda Vladimir Mikolčević, izričito navodi da je Županijski sud potvrdio prvostupanjsku Presudu od 18.06.2015. No, preslika presude Županijskog suda od 21.10.2015 različita je od e-spisa i u njoj izvršitelj Franka Zenić u ad1) potvrđuje Presudu od 18.06.2015. godinom a koja je u moju korist i u sukladnosti Presude Vrhovnog suda RH, dok pod ad2) ista Franka Zenić preinačuje ad1) i odbacuje moj tužbeni zahtjev, što je kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te razmišljam o podizanju kaznene prijave i protiv nje.

Ista sutkinja je prije pet godina prihvatila krivotvorenu dokumentaciju koju je u spis mog radnog spora dostavio Krste Ramić te je još tada temeljem krivotvorenih dokumenata preinačila presuda Općinskog suda u Zadru, a koja je bila u cijelosti u moju korist, a što je 2012. godine rezultiralo podnošenjem moje Revizije Vrhovnom sudu RH koja je i usvojena. Dakle ista sutkinja Županijskog suda u Zadru je u očitom dogovoru s načelnikom Ramićem i ponavlja kazneno djelo kada usvaja krivotvorenu dokumentaciju zbog koje se protiv Krste Ramića i drugih u rujnu potvrdila pravomoćna Optužnica podignuta od DORH-a po službenoj dužnosti.

Sada Franka Zenić, kada zna da je Presudom Vrhovnog suda moj otkaz nezakonit, da mi radni odnos nije prestao i da je protiv Ramića potvrđena Optužnica, konstatira da je moj otkaz nezakonit, ali da sam ja opozvan što je laž jer nikad nisam ni opozvan nit se ikad na Općinskom vijeću raspravljalo o mom opozivu. Intencija je jasna, da Ramić dobije na vremenu i da moja prava ne konzumiram. Napisao sam Reviziju Vrhovnom sudu i podnosim je u zakonskom roku. Vise sam nego siguran da će Vrhovni sud odbaciti Presudu Franke Zenić i meni dodijeliti moja prava te me vratiti na moje radno mjesto, a sve činjenicom da mi je otkaz nezakonit, da moje radno mjesto nije reizborno ni mandatno već na neodređeno. Krivotvorenje Opoziva je upravo izvršeno s ciljem da se na Trgovačkom sudu u Zadru nezakonito upise Zoran Vukić i da nezakonito koristi prava direktora to jest prava koja su upravo meni nezakonito oduzeta. Pobjednik sam, srušio sam 28 lažnih razloga za otkaz, srušio sam laži da sam oštetio komunalno za 3 milijuna kuna, bas suprotno uštedio sam velik novac, otvorio desetke radnih mjesta, opremni tehnički tvrtku i komunalno Općinu i s tim se ponosim. Franka Zenić je očajnici pokušaj Ramića da izbjegne kaznenu odgovornost no u tom neće uspjeti. Također želi pod svaku cijenu ostati Načelnikom no s obzirom na brojna kaznena djela koja je počinio protiv Pravosudna RH, protiv tvrtki koje su izvodile radove u Općini: Tim d.o.o., Ivan Commerce d.o.o., Kruševo put d.o.o. i Klesar teracer Katuša d.o.o., Knežević coop, koje je Ramić tužio da nisu obavile radove a sve kako bi mene pokušao diskreditirati no nije uspio. Dakle, on ne poražen, kazneno će morati odgovarati i osobno tražim da odmah podnese ostavku na dužnost Načelnika Općine, kazao nam je Dokoza.

Fotografija presude sutkinje Zenić nalazi se u nastavku.

Franka-Zenić-preinačena-presuda-Dokoza uklonjen OIB

Osim toga, 18. lipnja Općinski sud u Zadru donio je Presudu koja kaže kako na dan 31. siječnja 2015. godine Dokoza ima pravo na 437.000 kuna plus kamate, što je, prema mišljenju Dokoze, a u skladu s ranijim dokaznim materijalom, nezakonito srušila Franka Zenić.

Protiv nje Dokoza već sad planira pokrenuti zaseban sudski proces zbog, kako on teoretizira, moguće suradnje načelnika Ramića s njom, ali i zbog sasvim evidentnog prihvaćanja dokumenata za koje se dokazalo, ili se dokazuje da su falsifikat. Dakle, sutkinja Franka Zenić kriva je, kako to Dokoza vidi, za počinjenje više kaznenih djela protiv njega, a prije svega kazneno djelo zlouporabe ovlasti.

Ali gdje USKOK “uskače” u ovaj slučaj? Sasvim nedavno, 12. studenog, Višeslav Dokoza podnio je kaznenu prijavu protiv tri ključna aktera u procesima koje je pokrenuo, a u kojima je zahtijevao svoja prava: Jure Tomića, predsjednika Općinskog vijeća, Zorana Vukića, nezakonito postavljenog direktora koji je potpisao isto tako nezakoniti otkaz Dokozi te Krste Ramića, načelnika Općine Starigrad koji je orkestrirao sve protupravne radnje protiv bivšeg direktora Argyruntuma, protagonista ove priče, Višeslava Dokoze.

Opširna kaznena prijava USKOK-u proteže se na nekoliko stranica i u detalje objašnjava za koji opseg kriminala je kriv trojac Tomić, Vukić i Ramić te se predlažu metode i sredstva istrage koja bi, prema Dokozi, trebala uskoro započeti. USKOK sada raspolaže svim dokaznim materijalom, ali prije svega krunskim dokazom – famoznim tonskim zapisom sjednice od 18. prosinca 2008. godine.

U svakom slučaju, Dokoza uopće ne sumnja u pravednost svoje strane cijelog slučaja što su do sada dokazale gotovo sve sudske instance, pogotovo ona najviša – Vrhovni sud. Isto tako ne sumnja u krivnju i nezakonita djela svih onih koji su sudjelovali u izglasavanju njegova otkaza, a prije svega Krste Ramića. Svi oni u njegovim su očima krivi za teški kriminal te ih već sada poziva da napuste svoje pozicije s kojih su počinili brojna kaznena djela.

Slučaj je ovdje prikazan traje otprilike 7 godina, 9 ako uzmete u obzir datum zaposlenja Višeslava Dokoze na mjesto direktora Argyruntuma, pa je njegova kompleksnost očigledno iznimno velika. Ne sumnjamo kako će se stvari dodatno razjasniti jednom kada USKOK pokrene svoju istragu i kada se svi procesi koje Dokoza vodi već godinama razriješe, ali do tad nitko od uključenih neće imati mira. Ovaj cijeli slučaj koji se, tako se barem čini, primiče svojemu vrhuncu, svakako valja popratiti, a Antena Zadar će, kao i do sad, biti uvijek i svugdje u pokušaju da čitateljstvu prenese najrelevantnije i najutemeljenije informacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...