Održana pretpremijera filma “Pridraga: Ratna sjećanja”

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru u četvrtak je održana pretpremijera dokumentarnog filma Luke Klapana Pridraga: ratna sjećanja.

Ovo pažnje vrijedno događanje s ciljem promicanja kulture sjećanja na Domovinski rat organizirala je Udruga Foto-film-video amateri Luke (FFVAL) koja ujedno potpisuje i samu produkciju dokumentarca koji je nastajao u proteklih pet godina. Film je podijeljen na četiri desetominutne sekvence kao točke razgraničenja u autorovoj kronološkoj konstrukciji.

Na početku se vraćamo u Donju Slivnicu kada su 21. studenog 1991. godine u poslijepodnevnim satima prilikom povlačenja iz Pridrage od strane Jugoslavenske vojske ubijeni dijete Jure Gospić i hrvatski branitelj Nikola-Niko Čulina o čemu svjedoči tada ranjena Luca Čulina Dinkova i Stanko Čulina Medo koji je s ostalim muškarcima zarobljen i odveden u zloglasni Martićev kninski zatvor Staru bolnicu. Skoro istovremeno nedaleko ovoga stratišta na cesti kod crkvice Sv. Duha također je ranjen i Ivica Pedić dok je njegov otac hrvatski branitelj Vice Pedić Busin mučki ubijen. Dvadeset četiri godine nakon ratnog zločina nitko za njega nije odgovarao.

Majke poginulih branitelja Lucu Čulinu Mirkovu (Mile Čulina Bulin), Antulu Čulinu (Boris Čulina) i Anu Zubčić (Davor Zubčić) rat je učinio svjedocima velikosrpske agresije na način da su se morale suočiti s gubitkom svojih sinova koji su svoje živote dali u zalog za našu današnju slobodu. Ovakvim načinom filmskog dokumentiranja o njihovu bolnom i potresnom svjedočenju autor nas želi potaknuti i na razmišljanje kako se svi mi prije ili poslije moramo suočiti s gubitkom voljenih osoba te pronaći način kako prevladati bol i oprostiti se od onih koje smo zauvijek izgubili.

Projekciji koja je mnoge u ispunjenoj dvorani ganula do suza nazočili su načelnik općine Novigrad Joso Klapan, predsjednica Udrugehrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije Ljubica Krcić koja je obrativši se nazočnima pozdravnim govorom između ostalog iznijela i podatke o stradalim civilima tijekom Domovinskog rata u zadarskoj regiji, zatim predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Zadarske županije Krste Zubčić, tajnica iste Tonka Bajlo te predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata Pridraga Branko Kokić Suve ujedno i jedan od sugovornika u dokumentarnom filmu.

Luka Klapan, do sada više puta nagrađivani autor za svoje dokumentarne filmove multimedijalni je umjetnik rođen 1970. u Pridragi, filmom i videom aktivnije se bavi od 2008. otkad je član FFVAL-a i Foto kino video kluba Zaprešić (FKVKZ). Na dosadašnji rad uvelike mu je utjecalo odrastanje u dva potpuno različita svijeta: kao dijete na selu s majkom i ocem, a potom odlazak u novu velegradsku sredinu. Sam snima, montira, zamišlja i režira svoje filmove koji se bave suvremenim društvenim i etnografskim temama. Do sada je snimio 16 naslova kratkog metra uglavnom dokumentarnih od kojih su se mnogi vrtjeli na brojnim domaćim i svjetskim filmskim festivalima. Njegov film Naš kruh osvojio je prvu nagradu na 5. SEFF-u međunarodnom festivalu ekološkog filma održanom 2012. u Sisku, a prikazan je i u popratnom programu Pula film festivala (Solar World Cinema) te još na osam filmskih festivala i respektabilnih revija. Valja spomenuti i to kako je Klapanu sjajna referenca i putokaz za daljnji rad i činjenica što je njegov kratki dokumentarni film Lupatva pri nas (Berba kukuruza s nama) koji rekonstruira tradicijski način branja kukuruza u malom zagorskom mjestašcu Hruševcu ove godine prikazan na Danima etnografskog filma u Ljubljani, Etno film festivalu Srce Slavonije u Đakovu, Tuzla film festivalu južnoslavenskog filma, Tangier film festivalu u Maroku i na festivalu nezavisnog filma Publicystyka koji je pod pokroviteljstvom UNIC-e u listopadu održan u Poljskom gradu Kędzierzyn-Koźleu.

Autor zahvaljuje Mladenu Masaru iz zadarske Gradske knjižnice, Marinu Bakotiću iz Sonika, Mirjani Zubčić predsjednici KUD-u Luzarica i FFVAL-u na nesebičnoj pomoći pri realizaciji ovog kulturnog događanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...