Održana završna vježba osnovnog tečaja speleospašavanja

Proteklog vikenda na Crnopcu iznad Gračaca, u speleološkom sustavu Kita Gaćešina – Draženova puhaljka, održana je završna vježba u sklopu osnovnog tečaja speleološkog spašavanja.

Osnovnu obuku za Gorskog spašavatelja čine tri osnovna tečaja od kojih je jedan i tečaj speleoloških tehnika spašavanja. Ovaj tečaj je radi svoje tehničke složenosti raspoređen u tri zasebna vikenda koji čine jednu cjelinu.

Prvi vikend polaznici prolaze provjeru spremnosti na poligonu gdje se ocijenjuju ocjenama zadovoljio ili nije zadovoljio. Također se ocjenjuju opisnim ocjenama kako bi se tijekom tečaja kandidatu znalo individualno pristupiti. Cilj provjere je ustanoviti tehničku i kondicijsku spremnost polaznika u svrhu sigurnosti i mogućnosti praćenja tečaja. Na ovom je tečaju uvjet zadovoljavajuće poznavanje rukovanja tehničkom opremom kojom se napreduje u podzemlju, te svijest o osobnoj i tuđoj sigurnosti. Nakon ispitivanja spremnosti započinje se praktičnom obukom iz područja samospašavanja te tehnikama spašavanja iz podzemlja. Uz praktičnu obuku polaznici slušaju i stručna predavanja iz područja speleospašavanja kao što su: Opasnosti u podzemlju, Komunikacija u speleospašavanju, Kvaliteta stijena pri izradi sidrišta, Zbrinjavanje unesrećene osobe u podzemlju, Organizacija speleospašavanja i sl.

Drugi vikend polaznici naučena znanja uz pomoć instruktora, praktično primjenjuju na terenu u jednostavnijim, plitkim speleološkim objektima u kojima podijeljeni u manje grupe, izvode vježbe koje uključuju sve dosad naučene tehnike.

Treći vikend polaznici izvode završnu vježbu koja uključuje sve elemente koje sadrži stvarna akcija speleospašavanja. Od izrade plana spašavanja, organizacije timova, raspodjele opreme pa do samog tehničkog opremanja objekta, zbrinjavanja “unesrećene” osobe i na kraju, njezina tehničkog izvlačenja na površinu. Naravno, sve to izvode pod strogim nadzorom instruktora.

Ove godine paralelno su se odvijali osnovni i napredni tečaj speleospašavanja, a završne vježbe oba tečaja održane su se u istom objektu, ali na različitim lokacijama. Prilikom izvođenja vježbe jedan od polaznika naprednog tečaja ozlijedio je koljeno te se nije bio u stanju samostalno nastaviti kretati. Vježba je odmah prekinuta jer je sada na površinu trebalo izvući unesrećnog polaznika s dubine od oko 300 metara. Polaznici naprednog tečaja započeli su spašavanje dok su polaznici osnovnog tečaja podijeljeni u dvije ekipe. Prva je ekipa trebala nastaviti sa svojom vježbom po planu, dok je druga ekipa trebala opremiti izlaznu dionicu jame i time pomoći izvući unesrećenog polaznika na površinu. Svi su timovi odradili svoja zaduženja te je unesrećeni polaznik sretno dopremljen na površinu.

Svi ostali polaznici oba tečaja uspješno su savladali svoje zadatke i obuku te time dovršili svoje zahtjevne tečajeve.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...