Pet znakova da je vaš smartphone zaražen virusom

Android operativni sustav je vrlo podložan napadima virusa. Problem je što mnogi korisnici nisu ni svjesni da je njihov smartphone zaražen sve dok nije prekasno. No prepoznate li neke od ovih 5 znakova moguće je da je i vaš smartphone zaražen.

1. Kratak životni vijek baterije

Svatko tko često koristi smartphone otprilike zna koliko mu traje baterija. No ako je vaš uređaj zaražen virusom vijek trajanja baterije drastično će se skratiti pogotovo ako ste pokupili ‘adware’ koji protiv vaše volje povlači reklame s interneta što jako troši bateriju.

2.  Propušteni pozivi

Mobilni virusi mogu utjecati na dolazne i odlazne pozive. Veći broj propuštenih poziva ili smetnje tijekom poziva mogu ukazivati na to da je vaš smartphone zaražen. Da biste provjerili o čemu se radi nazovite svog davatelja usluga i provjerite jesu li propušteni pozivi lažni.

3. Veliki računi

Virusi često bez kontrole šalju SMS poruke s vašeg uređaja i to na posebne telefonske brojeve koji se dodatno naplaćuju. Katkad će s vašeg mobitela biti poslana samo jedna poruka mjesečno kako ništa ne biste posumnjali, a katkad će u vrlo kratkom roku s vašeg  uređaja biti poslan velik broj poruka.

Ako vam se to dogodi možete očekivati veliki račun, a to je siguran znak da vam je uređaj zaražen.

4. Povećanje podatkovnog prometa

Slično kao  i s telefonskim računima. Postoje virusi koji će potajno konzumirati vaš podatkovni promet, a to je siguran znak da netko ima kontrolu nad vašim uređajem.

5. Usporen rad uređaja

Ovisno o hardverskim specifikacijama uređaja, virusi mogu prouzrokovati velike probleme s performansama. Svatko tko je imao neki virus na PC-u zna kako oni mogu usporiti rad sustava. Virusi mogu koristiti toliko snage procesora da vam neće preostati nište drugo nego nekoliko puta dnevno resetirati uređaj.

To je jasan znak da imate virus.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...