Potpisano sufinanciranje Centra za gospodarenje otpadom

Predstavnici jedinica lokalne samouprave jučer su potpisali Sporazum o sufinanciranju lokalnog udjela pri uspostavi i izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije u Biljanima Donjim.

Projekt je ukupne procijenjene vrijednosti 385 milijuna kuna, a udjeli financiranja određeni su Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2007. – 2015., odnosno Izmjenama i dopunama Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske. Od ukupne vrijednosti se tako 346.5 milijuna kuna izdvaja iz nacionalnih sredstava i sredstava EU fondova, dok preostalih 38.5 milijuna kuna trebaju pokriti Zadarska i Ličko – senjska županija, kao i jedinice lokalne samouprave s područja navedenih županija.

Udio Zadarske županije iznosi 33.541.200 kuna, a Zadarska županija i jedinice lokalne samouprave s područja Zadarske županije sufinancirale bi projekt tako da Zadarska županija sudjeluje s 10% (3.354.120 kuna), a jedinice lokalne samouprave s 90% (30.187.080,00 kuna) iznosa, u skladu s udjelima pojedine jedinice lokalne samouprave u ukupnoj količini otpada.

Novost u Sporazumu jest da će sve jedinice lokalne samouprave koje sudjeluju u sufinanciranju dobiti razmjeran udio u vlasničkoj strukturi CGO Biljane Donje, pa će umjesto tri (Zadarska županija, Grad Zadar i Grad Benkovac) ipak imati više od 30 suvlasnika.

Sporazum nisu potpisali predstavnici općina Zemunik Donji, Poličnik i Galovac, budući da se protive takvoj lokaciji CGO-a. Međutim, vremena za predomišljanje imaju sve do početka rada CGO-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...