Pretjerali ste? Doznajte što previše kofeina radi vašem tijelu

Kofein je prirodni stimulans, a koji se, osim u kavi, nalazi i u čaju, gaziranim pićima, čokoladi, energetskim napicima.

Poznato je kako kofein povoljno djeluje na naše zdravlje, no, kao i kod svega, ako pretjeramo u konzumaciji, to može imati i neželjene posljedice.

Kofein pomaže u borbi protiv nekih bolesti, poput Alzheimerove i Parkinsonove, dokazano poboljšava raspoloženje, koncentraciju i smanjuje apetit, a konzumacija kofeina prije vježbanja poboljšat će učinkovitost te tjelesne aktivnosti.

Učinci traju satima nakon konzumacije

Stručnjaci se slažu da u jednom danu ne bismo trebali u organizam unijeti više od 400 mg kofeina, a pretjerana konzumacija tijekom dužeg razdoblja, primjerice nekoliko mjeseci, može uzrokovati ovisnost, ali i migrene, depresiju, umor, vrućicu, pojačani osjećaj žeđi, dijareju, vrtoglavice, ali i neka “ozbiljnija” stanja koja mogu zahtijevati i liječničku intervenciju poput teškoća s disanjem, halucinacije, bol u prsima, neritmično lupanje srca, nekontrolirani mišićni tikovi…

Potrebno je imati na umu da je nekima i tih 400 mg previše te se ta količina kofeina razlikuje ovisno o dobi, težini, cjelokupnom zdravlju. Adolescenti bi se trebali “zadržati” na ne više od 100 mg dnevno.

Dojilje, oprez!

Čak i dojenčad može patiti od predoziranja kofeinom ako se u većim količinama nalazi u majčinom mlijeku.

Neki od blažih simptoma uključuju mučninu i naizmjeničnu napetost i opuštenost mišića.

Ako se radi o ozbiljnijem slučaju može doći do povraćanja, ubrzanog disanja i stanja šoka. Ako primjetite kod djeteta neke od ovih simptoma, obratite se liječniku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...