Prije 25 godina na cesti Obrovac-Benkovac ubijen Goran Alavanja, godinu kasnije Šešelj u Benkovcu

Na današnji dan, prije 25 godina pod okriljem mrkle noći oko 1 sat i 30 minuta, maskirani teroristi, koji do danas nisu poznati, otvorili su rafalnu paljbu na vozilo policije i policajce u službenoj odori – Gorana Alavanju, Stevana Bukaricu i Jovu Graovca, ubivši vozača Alavanju i teško ranivši policijskog inspektora Bukaricu koji je sjedio na suvozačkom mjestu (Graovac je u napadu prošao neozlijeđen).

Njih su trojica te kobne noći išla po službenom poslu koji je bio kontrolirati pobunjeno područje i spriječiti moguće nerede u sklopu takozvane “Balvan revolucije”. Do danas nije konačno poznato jesu li nosili šahovnicu na uniformi ili oznake milicije, niti je potvrđena tvrdnja da su na toj patroli toga dana trebali biti hrvatski policajci koje su kobne noći zamijenili etnički Srbi Graovac, Bukarica i na mjestu poginuli Alavanja.

Kobni događaj dogodio se na cesti Obrovac-Benkovac, a nakon pucanja policijsko vozilo je ukradeno, a tijelo Alavanje je, skupa s ranjenim Bukaricom i neozlijeđenim Bukaricom, izbačeno na cestu. Alavanja je, po nekim je tumačenjima, tako postao prva žrtva Domovinskog rata pala u službi Domovine.

Kako je rat brzo napredovao na tom području govori i sama činjenica da se točno godinu dana kasnije dogodio povijesni neslavni posjet Vojislava Šešelja Benkovcu, za vrijeme rata jednom od najjačih pobunjeničkih gradova. Videozapis tog posjeta donosimo u nastavku, a osim dočeka Šešelja u Benkovcu prikazuje i njegov posjet “ustaškoj” Polači te neke od strahota zadnjega rata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...