Pripremite dijete za odlazak liječniku

Većina djece, ali i odraslih, na sam spomen odlaska liječniku, osjete strah i nelagodu. Takav osjećaj rezultat je prethodnog iskustva koje je bilo neugodno ili bolno. No, postoje načini na koje možemo pomoći djeci da prebrode ili barem smanje strah od odlaska liječniku.

– Prvo i najvažnije je da dijete ne plašite doktorom jer se time u dječji mentalni sklop usađuje da je to nešto loše. Kod djeteta se stvara pogrešna percepcija da je odlazak liječniku neka vrsta kazne. Stoga, od najranije dobi djecu treba učiti i objašnjavati im da im doktor pomaže kad su bolesni da što prije ozdrave, objašnjava pedijatrica dr. Mirjana Kolarek Karakaš dodajući kako djeci treba pojasniti da se k liječniku ide i kad je dijete zdravo, primjerice na vaganje, mjerenje i pregled.

Također, nastavlja dr. Karakaš, roditelj ne bi smio pokazivati strah kad vodi dijete liječniku. Što se prirodnije i opuštenije roditelji ponašaju u ordinaciji, to će i djetetu sve biti manje stresno.

– To se pogotovo vidi kod cijepljenja. Ako je roditelj nervozan, uplašen, zabrinut ili ako se boji, to se prenosi na dijete. S druge strane, kad malo dijete vidi da je roditelj smiren, i ono drukčije prihvaća i podnosi tretman kod liječnika, pojašnjava dr. Kolarek Karakaš.

Svaki odlazak liječniku, bio on kontrolni ili zbog bolesti, treba nagovijestiti djetetu u razumnom vremenu prije polaska. Najvažnije je ne lagati djetetu o tome što će se događati kod liječnika. S većinom djece, dodaje dr. Kolarek Karakaš, može se razgovarati i damo li si dovoljno truda, dijete će shvatiti da će mu doktor pomoći.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...