Prženje na svinjskoj masti ipak je zdravije nego na biljnom ulju

Prženje hrane na suncokretovom ili biljnom ulju štetnije je nego ako koristite maslac ili svinjsku mast, upozoravaju stručnjaci. Objašnjavaju da problem nastaje kod zagrijavanja jer se tada otpuštaju toksične kemikalije povezane s nastankom tumora.

Zbog toga preporučuju da se hrana priprema na maslinovu ulju, kokosovom ulju pa čak i na “ozloglašenoj” masti i maslacu, masnoćama životinjskog porijekla.

A godinama su nam savjetovali suprotno. Danas stručnjaci tvrde da se zagrijavanjem biljnih ulja otpuštaju aldehidi koji se povezuju s nastankom srčanih bolesti, demencije i tumora.

Znanstveni tim sa sveučilišta Montfort u Leicesteru tvrdi da riba i krumpirići koji se prže na biljnom ulju mogu sadržavati 100 do 200 puta više aldehida nego što je dozvoljeni dnevni unos prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije.

– Neki oblici neuroloških bolesti poput Alzeheimerove povezani su s aldehidima i što duže konzumirate te toksine, bit će vam gore – kaže dr. Monsah Mansoori.

Dr. Alison Tedstone, glavna nutricionistkinja javnog zdravstva u Engleskoj, kaže:

– Znamo da su trans masti štetne za zdravlje, no konzumacija u Ujedinjenom Kraljevstvu je već sad unutar dozvoljenih granica i u padu. Većina trans masti u prehrani dolazi iz prirodnih izvora poput mesa i mlijeka. Najveći problem je što ljudi dnevno konzumiraju previše kalorija i unose previše zasićenih masti i šećera što dovodi do debljanja i pretilosti koji pak povećavaju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 – kaže Tedstone.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...