Špek-dijeta: Jedite slaninu i istopite salo za samo 10 dana!

U svjetlu nedavne objave Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o štetnosti unosa industrijski proizvedenog mesa na zdravlje, nutricionistica dipl. ing. Mirja Jošić komentira preporuku unosa slanine i drugih mesnih prerađevina u 10-dnevnoj dijeti fitness trenera Nicholasa Polea te drugim mesnim dijetama.

– Dijete koje obećavaju brz gubitak kilograma nisu preporučljive. No ako odlučite deset dana pridržavati se ove dijete i za doručak tih deset dana jesti jaja sa slaninom, ne treba strahovati od karcinoma u tako kratkom razdoblju. Upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije izdano je za količinu od 50 grama procesiranog crvenog mesa koje valja unositi tijekom dužeg vremenskog razdoblja kako bi rizik od razvoja karcinoma debelog crijeva iznosio 18 posto – pojašnjava nutricionistica Mirja Jošić.

Suhomesnate proizvode, dodaje nutricionistica, valja izbjegavati, no ako odlučite počastiti se, birajte one koji ne sadrže kemijske konzervanse. Fitness trener Nicholas Polo tvrdi da je moguće za deset dana izgubiti pet posto masnog tkiva ako se pridržavate njegovog strogog režima prehrane i tjelovježbe.

– Ako svaki dan budete radili kratke treninge s teškim utezima, umjesto dugih kardiotreninga (trčanje, bicikl, pokretna traka) brže ćete gubiti masno tkivo. Također pomaže pijenje zelenog čaja, koji šećer u krvi održava stabilnim, kao i unos puno vode jer smanjuje osjećaj gladi. Kombinacija masti i proteina pomaže kod mršavljenja, dok njihov spoj s ugljikohidratima stvara masne naslage – kaže fitness trener Pole.

Doodaje da iz prehrane morate izbaciti šećer, kruh, brašno, gluten, rižu i krumpir jer imaju visok glikemijski indeks. Naime, oni vrlo brzo nakon obroka podižu razinu šećera u krvi, što stvara poriv za ponovnim unosom sličnih namirnica u relativno kratkom vremenu. U tih deset dana najbolji izbor su proteini iz bijelog mesa, ribe i jaja, a ugljikohidrate treba uzimati iz zelenog povrća.

Za doručak možete jesti slaninu i jaja. Za ručak losos, piletinu ili puretinu s avokadom, a za večeru odrezak i sezonsku salatu. Pobrinite se da unosite dovoljno masnoća, najbolje iz maslinova ulja. U tih deset dana trebalo bi ograničiti i unos voća – preporučuje se samo avokado.

Slanina

12 važnih pravila kojih se trebate pridržavati deset dana

1. Čaj ubrzava metabolizam – Zeleni čaj pomaže i u izgaranju masti. Osim zelenog izvrstan je ginseng čaj. Njegov unos ne bi smio biti veći od pet šalica dnevno, kaže Pole.

2. Izbacite rižu, kruh i krumpir – Nemaju svi ugljikohidrati visok glikemijski indeks, ali na ovom režimu najbolje je jesti proteine i masti, a izbaciti ugljikohidrate i škrob.

3. Kratko, ali učinkovito – Treninzi od 20 minuta spriječit će pretreniranost. Prvi dan: noge i trbuh; Drugi: prsa i tricepsi; Treći: ramena i trbuh; Četvrti: leđa i bicepsi.

4. Smanjite kardiotrening – Radite li kardiotrening dulje od 20 minuta, osim masnoća trošite mišiće. Polo tvrdi da kratko dizanje većih težina ima puno bolji učinak.

5. Dizanje teških utega – Dizanje teških utega efikasno topi masne naslage, osobito u žena. Ako ste početnik, posavjetujte se s trenerom kako se ne biste ozlijedili.

6. Smanjite unos šećera – Treba izbaciti šećere iz slastica, ali i ograničiti unos voća koje sadržava veliku količinu šećera (primjerice grožđa i smokava).

7. Na dijetu nakon mjesečnice – Kod većine žena apetit se prije mjesečnice povećava. Zato je najbolje da na desetodnevni režim krenu nakon menstruacije, smatra trener.

8. Izbacite alkohol – Alkohol sadrži puno praznih kalorija, tako da će tijelo prvo posegnuti za energijom iz alkohola, a ne onom koju unesete hranom.

9. Fotografija prije i poslije – Veliko je zadovoljstvo vidjeti rezultate koje ste postigli teškim radom i odricanjem. Fotografija je objektivan pokazatelj funkcionira li režim.

10. Pijte dovoljno vode – Preporučena dnevna doza je oko dvije litre. Kako biste se sjetili piti dovoljno vode najbolje je da nositi bočicu sa sobom.

11. Koristite dodatke prehrani – Hrana je najbolji izvor vitamina i minerala, ali kad ste na restriktivnom režimu i trenirate kako biste gubili masnoću, a ne i mišiće, trebate piti proteinske napitke.

12. Plan je ključ uspjeha – Želite li u deset dana izgubiti 10 posto masnoća. Morat ćete planirati što ćete jesti svaki dan. Salata od tune odličan je obrok za posao.

Jaja, slanina, špek

Ivana Bilan, kinezioterapeutkinja iz Splita, na primjeru je objasnila što znači za 10 dana izgubiti pet posto masnog tkiva:  “Uzmimo za primjer muškarca koji teži 80 kilograma i ima 15 posto masti te želi izgubiti pet posto masnog tkiva u 10 dana. Jednostavnom matematičkom računicom dolazimo do rezultata da bi trebao izgubiti četiri kilograma u 10 dana.

Preračunamo li to u kalorije, ta osoba bi trebala dnevno unositi 600 kalorija manje, uz intenzivno 20 minutno vježbanje. To je moguće, ako se pridržavate spartanskog režima 10 dana. Ali, je li to i zdrav način za postizanje željenog rezultata? Ipak, nije. Ovakav cilj bi bilo preporučljivo ostvariti u periodu od 4 do 12 tjedana, ovisno o tome radi li se o vježbačima koji su početnici, rekreativcima ili sportašima.

– Preporuka je da se ne mršavi više od jednog kilograma tjedno i to uz pomoć redukcijske prehrane i vježbanja. Dnevno smanjenje kalorija ne bi smjelo biti veće od 500 kalorija na dan, ali i to je jako teško izvedivo za većinu ljudi. Bolja opcija je smanjiti unos hrane za 200 do 300 kalorija, a pojačati intenzitet vježbanja – kaže Bilan.

Treba napomenuti da gubitak kilograma nije nužno i gubitak masnog tkiva. To može biti i gubitak vode (što najbolje znaju žene koje se s tim suočavaju svaki mjesec kroz PMS i mjesečnicu), ali i gubitak mišićne mase. Da bi se spriječio gubitak mišićne mase potrebno je unositi dovoljno proteina, a preporuka je 1,5 grama po kilogramu tjelesne težine, kaže Bilan.

Kako izgleda konkretan jelovnik za ovu dijetu, pročitajte na portalu 24 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...