“Špilja strašna peć, prva izletnička destinacija na području Zadarske županije”

Udruga turističkih vodiča Donat poziva Vas na javnu tribinu “Špilja strašna peć, prva izletnička destinacija na području Zadarske županije” u Gradskoj loži, u četvrtak 26. studenog s početkom u 17 sati.

Voditelj tribine je Nenad Marčina, a organizator je Udruga turističkih vodiča Donat, Zadar.

pećiŠpilja Strašna peć je zanimljivo turističko, ekološko i povijesno odredište, nalazi se u blizini Savara na Dugom otoku, uz Park prirode Telašćica i Nacionalni park Kornati. Prvo speleološko istraživanje izvršeno u 1900. godine, kada je otvorena špilja za posjetitelje i turiste.

Strašna peć ima 10 m širok i 7 m visok monumentalni ulaz, gdje je između spojenih  stalaktita i stalagmita priroda stvorila prostor poput svodova gotičkih katedrala.

U Strašnoj peći nisu provedena arheološka istraživanja. Međutim s obzirom na neposrednu blizinu pećine Vlakno koja predstavlja izniman lokalitet, te Kozje pećine i pećine Badanj, možemo naslutiti da je i ova pećina, zahvaljujući upravo svom geografskom položaju u najmanju ruku služila kao privremeno stanište prvim ljudskim populacijama na otoku. Pronađen je jedan slučajan nalaz kremenog artefakta, nožić iz kamenog doba kojeg je moguće s obzirom na oblik i obradu uže determinirati u neolitik što u ovom trenutku predstavlja rijedak nalaz.

Vladimir Šarunić iz Savra, drugi put speleološki  istražuje i uređuje špilju vlastitim financijskim sredstvima te je otvara za posjetitelje 5.7.2007. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...