Susret književnika iz čakavskog, štokavskog i kajkavskog govornog područja

U Koljnofu (Kópháza), u mađarskom dijelu Gradišća, u nedjelju 8. studenoga 2015. godine završili su tradicionalni međunarodni 7. Koljnofski književni susreti. Susreti su započeli u srijedu  4. studenoga nastupom književnika, u knjižnici Kulturnoga centra u Petrovom Selu, gdje su uz članove DHK nastupili i domaćini iz mađarskog i austrijskog dijela Gradišća, Timea Horvat i Andy Novosel.  U hrvatskoj delegaciji nazočili su književnici Đuro Vidmarović, Tomislav Marijan Bilosnić, Igor Šipić,  Božica Brkan, Robert Mlinarec, Božidar Glavina, Denis Peričić, Marko Gregur, Nikša Krpetić, Zoran Bošković i Darko Pero Pernjak, voditelj projekta ovogodišnjih Koljnofskih susreta. Nakon književne večeri književnici su nastavili druženje u kafiću „Nazdravlje“. Domaćice u Petrovom selu bile su pjesnikinje Timea Horvat i Ana Škrapić. Književnici su posjetili i tamošnju dvojezičnu školi.

U četvrtak, 5. studenoga u Hrvatskom centru Beč – Kroatisches zentrum u Beču  otvorena je izložba „Povratak tigra“ Tomislava Marijana Bilosnića, u čijem su programu sudjelovali svi sudionici ovogodišnjih Međunarodih književnih susreta u Koljnofu. Književnicima iz Hrvatske, koji su došli iz Zagreba, Splita, Zadra, Koprivnice, Varaždina i Preloga, pridružio se i književnik Petar Tyran, urednih „Hrvatskih novina“ u Austriji i voditelj Hrvatskoga centra u Beču. O umjetničkom radu i djelu T. M. Bilosnića govorio je dr. sc. Igor Šipić, ujedno predstavljajući i svoju netom izišlu knjiga „Vulkan na sudbini života“, koja se bavi umjetničkim portretom ovog autora. Izložbu „Povratak tigra“ otvorila je dr. sc. Zdenka Webwer, opunomoćena ministrica RH u Austriji. U glazbenom programu otvaranja izložbe i književne večeri sudjelovali su „Dubrovački kavaljeri“ pod vodstvom Josipa Cenića.

U petak 6.studenoga književnici su gostovali u Velikom Borištofu u dvojezičnoj srednjoj školi, kao i u osnovnoj školi u Koljnofu. Isto tako upriličen je i okrugli stol na temu „Hrvatska poetika“, kada su se gostima književnicima pridružili i domaćini, gradišćanski književnici i znanstvenici. Izlaganja sudionika bit će objavljena u zasebnom zborniku. Igor Šipić predstavio je svoju novu, drugu po redu knjigu posvećenu umjetničkom djelu Tomislava Marijana Bilosnića. Herbert Gassner govorio je o književnim iskustvima u Austriji, a Božica Brkan o odnosu književnosti i novinarstva. U večernjim satima u mjesnom Domu kulture održana je kazališna predstava koljnofskih amatera u režiji dr. Franje Pajrića u sklopu koje je kao gost književnik nastupio Igor Šipić.

U subotu 7. studenoga organizirana je književno prevoditeljska radionica, prevođenje s hrvatskog na mađarski, njemački, i gradišćanski hrvatski, te sa gradišćanskog hrvatskog na hrvatski standard i dijalekt. Uz Goste iz Hrvatske u ovoj su radionici sudjelovali i književnici iz Mađarske i Austrije, hrvatski gradišćanski spisatelji, te profesorice i studentice hrvatskog jezika. Cilj ove radionice bio je poticanje prijateljskih i interesnih odnosa koji bi mogli rezultirati direktnom koristi u slučaju izdavanja budućih knjiga kao i približavanje dvaju hrvatskih izričaja.

U večernjim satima u Domu kulture u Koljnofu organizirano je predstavljanje monografije Đure Vidmarovića o hrvatskom pjesniku iz Gradišća Jurici Čenaru. U predstavljanju knjige „Jurica Čenar, hrvatski pjesnik iz Gradišća“, uz pjesnika Juricu Čenara, i autora ove intrigantne i nadasve vrijedne knjige Đuru Vidmaovića (Zagreb),  te urednika izdanja dr. sc. Igora Šipića i izdavača Zorana Boškovića (Split), nastupio je i akademik  Nikola Benčić iz Gradišća.

U nedjelju, 8.studenoga, u jutarnjim satima završeni su ovogodišnji 7. Koljnofski književni susreti, i zakazani naredni početkom studenoga 2016. godine.

Četiri dana Koljnofskih književnih susreta književnici iz Hrvatske, Mađarske i Austrije družili su se uz razgovore, radionice i čitanja. Program je obuhvaćao i gostovanja autora u Petrovom Selu, Velikom Borištofu i Beču. Književnici su posjetili i Varaždin i Čakovec, te benediktinsku crkvu iz 12. st. u Jaku, i grad Šopron.

Organizator i domaćin, duša Koljnofskih književnih susreta dr. Franjo Pajrić je istaknuo, da su na Koljnofske književne susrete pozvali književnike iz čakavskoga, štokavskoga i kajkavskoga govornoga područja. Rezimirajući sedam proteklih književnih susreta u Koljnofu, Pajrić je istakao i intenciju domaćina, a ta je da bi se književnici sudionici susreta potakli na pisanje o gradišćanskohrvatskoj manjini, društvenoj, povijesnoj i kulturološkoj zbilji gradišćanskih Hrvata.

– Mislim da su prevoditeljske radionice i okrugli stol i ove godine donijeli rezultate, a ono što je najvažnije, nadu da bi se sve razvija u profesionalnijem smjeru. Posebno zahvaljujem našem bardu Tomislavu što nas je uvrstio u svoj termin izložbe u Beču, uz njega smo i svi drugi postali na trenutak dio projekta ‘Tigar’. Veselim se idućim susretima, naročito najavljenoj zajedničkoj predstavi sudionika susreta ‘Nikša traži predstavu’, u kojoj će biti prikazane sve ovogodišnje naše zgode, reći će na kraju voditelj programa Koljnofskih susreta, književnik Darko Pero Pernjak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...