Utječe li alkohol loše na vaše zdravlje?

Kako se čini prema najnovijim istraživanjima, prekomjerna konzumacija alkohola može imati poguban učinak na imunitet, što može dovesti do pojave raznih infektivnih bolesti, koje se možda ne bi javile ili ne bi bile toliko intenzivne, piše Zena.hr

Naime, studija koja je provedena pod vodstvom Dr. Majid Afshara s američkog “University of Maryland” pokazala je da tijekom vremena dok se alkohol nalazi u krvi, dolazi do velikog pada imuniteta. Već je otprije poznato da dolazi do pada imuniteta dan nakon konzumacije alkohola, no dosad nije bilo istraživanja o tome što se događa s imunitetom za vrijeme intoksikacije alkoholom.

Istraživanje je provedeno na način da su osobe koje su sudjelovale u istraživanju popile, ovisno o težini, između 180 i 220 mililitara votke, što je ekvivalent 1,4 litara popijenoga čistog vina i 3,5 litara piva standardne jačine. Nakon toga, u sljedećih pet sati, svakih 20 minuta bila im je izvađena krv.

Nakon 20-ak minuta od konzumacije alkohola znanstvenici su utvrdili da imunitetni sustav radi više nego uobičajeno. Povećale su se razine leukocita, monocita i proteina citokina. No, nakon dva sata i nakon pet sati nakon konzumacije alkohola aktivnost imunitetnog sustava pala je ispod granice koju su imale te osobe dok su bile trijezne. Također, prema drugoj vrsti citokina bilo je vidljivo da je došlo do pada imuniteta.

Međutim, znanstvenici koji su radili na istraživanju tvrde da ne mogu utvrditi hoće li neka osoba lakše dobiti prehladu nakon što popije koju čašicu više nego da alkohol utječe na pad imuniteta, ali sigurno da su te osobe u rizičnijoj skupini od drugih. Isto tako, znanstvenici smatraju da svakako treba razlikovati osobe koje katkad popiju u društvu koju čašicu više, no inače su zdravi te imaju zdravu prehranu, od osoba koje se loše hrane i potencijalno imaju problema s pretjeranom konzumacijom alkohola.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...