Zadarski profesor Petar Čovo u Belgiji postao Vitez inovatorstva

Na jučer završenoj 64. međunarodnoj izložbi inovacija INNOVA u Bruxellesu hrvatski su inovatori osvojili osam medalja, a za doprinos razvoju inovatorstva troje Hrvata dobilo je i prestižna odličja Vitezova inovatorstva, među njima i Sinjanin sa splitskom adresom, profesor zadarskog Sveučilišta, inovator i član splitskog Društva inovatora Diatus, mr.sc. Petar Čovo.

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore proteklih tri dana na poznatoj Međunarodnoj izložbi inovacija INNOVA 2015. u Bruxellesu predstavljeno je osam hrvatskih inovacija. Izložba je jučer zatvorena dodjelom nagrada na kojoj su sve hrvatske inovacije nagrađene medaljama i to s četiri zlata, tri srebra i jednom broncom.

Zlatne medalje osvojile su inovacije – sustav za mjerenje brzine i registraciju događaja na pružnim vozilima tip IRAS19 Zvonimira Viduke i tvrtke Altpro iz Zagreba, Helloquent, specijalno kućište za mobitele Tomislava Juratovca iz tvrtke Pro Hepro iz Zagreba, ionizacijska tehnologija za spuštanje točke točenja sirove nafte i mazuta Antuna Drvara iz Pušćina i cijevna konstrukcija za mjerenje protoka tekućina Krešimira Komljenovića iz HEP-Proizvodnje. Inovacija Tomislava Juratovca dobila je i zlatnu medalju rumunjskog ministarstva znanosti i obrazovanja i nagradu belgijskog ministarstva za promociju i obrazovanje mladih, dok je HEP-ova inovacija dobila i posebno priznanje organizatora izložbe.

Srebrnu medalju dobio je sustav zbrinjavanja otpada Đure Horvata i tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca te inovacija  Cool Vision by Bernarda Bernarde Cecelje i tvrtke Bernarda iz Pušćina i zaštitna kaciga CK-STIS Bože Bujanovića i Alojzija Šestana iz tvrtke Šestan – Busch iz Preloga. Inovacija tvrtke Bernarda dobila je i zlatnu medalju rumunjskog ministarstva znanosti i obrazovanja. Brončanu medalju dobila je tvrtka PIP iz Pisarovine za Energypip.

Na izložbi u Bruxellesu ove je godine predstavljeno 300 inovacija iz 20 zemalja, a nagrađeno je 30-ak posto inovacija. Među stotinu članova međunarodnog stručnog ocjenjivačkog žirija bio je i hrvatski predstavnik Zoran Barišić.

U Bruxellesu su i ove godine već tradicionalno dodijeljena prestižna odličja Vitezova inovatorstva. Za izniman doprinos razvoju i promociji inovacija i inovativnog rada redom viteza odlikovano je troje Hrvata, Mia Viduka iz tvrtke Altpro i Božo Bujanić iz tvrtke Šestan-Busch te mr.sc. Petar Čovo sa Sveučilišta u Zadru, inače inovator, dugogodišnji član i nekada dopredsjednik splitskog Društva inovatora Diatus, član više ocjenjivačkih sudova izložba inovacija u Hrvatskoj te dobitnik brojnih domaćih nagrada i priznanja za razvoj inovacija i inovatorstva među kojima i odličja Reda Danice s likom Nikole Tesle.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...