Zanima vas kako su neandertalci živjeli u Dalmaciji? Saznajte u Arheološkom muzeju!

U sklopu programa obilježavanja Dana Arheološkog muzeja Zadar i Dana grada Zadra, u petak, 27. studenog u 12 sati u Arheološkom muzeju Zadar održat će se predavanje na temu “Život i kultura neandertalaca u Dalmaciji”.

Predavanje s demonstracijom načina izrade kamenih alatki održat će dr. sc. Ivor Karavanić, redoviti profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.  Priča o načinu života, izgledu i materijalnim ostacima kulture tih davnih ljudi namijenjena je i prilagođena prvenstveno mlađim naraštajima – školskoj djeci koja se kroz program nastave povijesti susreću s kulturama starijega kamenog doba (paleolitika). Poseban naglasak bit će stavljen na domaća, dalmatinska nalazišta s ostacima kulture neandertalaca koja je u posljednjih dvadesetak godina istraživao upravo prof. Karavanić, u suradnji s lokalnim institucijama i muzejima.

Nama najbliži arheološki lokalitet na kojem je istraživanjima ustanovljena materijalna kultura neandertalaca iz vremena od oko 39 tisuća godina prije sadašnjosti je Velika pećina u kanjonu Kličevice (Raštević) kod Benkovca, te će o ovom nalazištu biti i nešto više riječi. Arheološka istraživanja na Kličevici provedena su u razdoblju od 2006. do 2015. god. u suradnji Arheološkog muzeja Zadar i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...