Želite li biti mršaviji – više spavajte

Ležite, niste aktivni, a vaš indeks tjelesne mase se, suprotno onome što možda mislite, zbog toga ne povećava, baš naprotiv. Novijim je istraživanjima dokazano da duže spavanje sprečava negativan utjecaj gena na vašu tjelesnu težinu.

Istraživanje provedeno na uzorku od 14 medicinskih sestara u Medicinskom vojnom nacionalnom centru Walter Reed, Maryland, pokazalo je kako one sestre koje spavaju kraće vrijeme imaju veći indeks tjelesne mase od svojih kolegica koje provedu duže vrijeme spavajući. Čak je utvrđeno kako su sestre s većom tjelesnom masom dnevno fizički aktivnije od svojih mršavijih kolegica.

Uz to, jedno istraživanje provedeno u Australiji među tinejdžerima pokazalo je da pretili tinejdžeri kasnije odlaze na spavanje te spavaju kraće od svojih vršnjaka s manjom tjelesnom težinom.

Očito je da duži san djeluje zaštitno na ekspresiju gena koji uzrokuju pretilost, a kraći san vjerojatno remeti razinu hormona leptina. Leptin pomaže smanjiti glad i daje osjećaj sitosti šaljući vašem mozgu obavijest o tome koliko masnoća imate u tijelu. Kad vam se poveća razina masnoća u tijelu, raste i razina leptina, i obratno. Ako unosite previše masnoća, razina leptina se povećava, što daje signal mozgu da više niste gladni. Kad nedovoljno spavate, vaše tijelo proizvodi manje leptina, a posljedica je potreba za konzumacijom hrane. Osobe koje kraće spavaju imaju i manju učinkovitost samog sna, jer teže zaspu, a san im je često isprekidan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...