Znanstvenici opisali emotivnu bol prilikom prekida veze

Svaka osoba kojoj je ikad slomljeno srce, zna da je prekid jako bolna stvar, a sada se pojavilo i istraživanje koje potvrđuje i koliko točno boli kad nas netko ostavi.

Istraživanje objavljeno u Los Angeles Timesu, otkrilo je kako naš mozak ne zna za razliku između psihičke i fizičke boli, što znači: kad nas netko ostavi, zaista osjećamo bol koja se može usporediti s onom fizičkom.

Sveučilišta Michigan, Columbia i Colorado za ovo istraživanje okupila su 40-ak ljudi koji su nedavno ostavljeni i snimili im mozak skenerom. Svaki od sudionika imao je zadatak gledati fotografiju osobe koja ih je ostavila i ponovo proživjeti bol koju osjeća zbog prekida.

Tijekom gledanja slika, ispitanici su proživjeli bol intenziteta 8 od 10 na laboratorijskoj skali boli. Istraživači su taj intenzitet usporedili s boli koju bismo osjećali da nas netko opeče užarenom šipkom. Ako se takav psihički proces nastavlja, kao što to obično biva, naš mozak registrira da nas zaista nešto peče, samo ne može utvrditi zašto.

Iako ovo istraživanje pokazuje kako postoji velika sličnost između psihičke i fizičke boli, pokazuje i jednu veliku razliku. Ako nam, na primjer, vrata automobila stisnu prst, osjećat ćemo ljutnju i bol, ali ćemo znati točno otkud ta bol proizlazi. Kad je riječ o prekidu, naš mozak će osjećati istu bol, ali neće moći točno odrediti izvor, što nas čini još više zbunjenim.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...