Blagdanska košarica ove godine košta skoro dvije tisuće kuna

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) objavili su u ponedjeljak da će tradicionalna blagdanska potrošačka košarica, koja obuhvaća troškove prehrane tročlane obitelji za Badnjak, Božić, blagdan sv. Stjepana, Silvestrovo i Novu godinu, ove godine iznositi 1956 kuna, a skromnija košarica 802 kune.

No, obitelj može odricanjem od još nekih blagdanskih sadržaja na stolu iznos skromnije košarice spustiti na 530 kuna, priopćio je NHS.

NHS ocjenjuje kako si tek uski krug građana može priuštiti tradicionalno, opušteno, bezbrižno i malo rastrošnije slavljenje Božića i Nove godine, dok se ostali nekako snalaze, a Božić i Novu godinu dočekuju više sa strepnjom nego li s nadom.

Na temelju povećane potrošnje tijekom godine, povećanja neoporezivog dijela plaće i isplate božićnice umirovljenicima, te iz dostupnih podataka o božićnicama, darovima za djecu i darovima u naravi NHS procjenjuje da će potrošnja u prosincu ove godine iznositi 11,5 do 11,6 milijardi kuna, što je porast u odnosu na prosinac 2014. godine, kad je potrošeno nešto više od 11 milijardi kuna.

Za povećanje potrošačkog optimizma nužno je povećanje društvenog optimizma, ističe NHS, no iako se porast društvenog optimizma očekuje uoči i poslije parlamentarnih izbora, to je ovoga puta izostalo zbog poslijeizbornih događaja vezanih uz formiranja vlasti i neizvjesnosti što će napraviti nova vlast. Naime, svi sudionici sve više odstupaju od onoga što su prije izbora obećavali, pa je moguće očekivati doslovce svašta, čak i nove izbore, smatra NHS.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...