Čemeljić: “Kolan je po svim stavkama proračuna opljačkan!”

Danas smo ponovno razgovarali s Damirom Čemeljićem, predsjednikom kolanske podružnice Hrvatske stranke prava Ante Starčević. Razgovor se vodio o razvoju situacije u Kolanu, Općini u kojoj Općinsko vijeće odbija sazvati sjednicu o donošenju proračuna za 2016. godinu zbog dubokih nesuglasja s načelnikom Zubovićem i načinom na koji on vodi Općinu.

Stvari se, kaže nam Čemeljić, od našeg zadnjeg razgovora nisu promijenile, a danas doznajemo kako će se teško i promijeniti u doglednoj budućnosti.

Izravna borba Općinskog vijeća protiv načelnika Josipa Zubovića traje još od srpnja ove godine kada je koalicija HSP AS – HSU napokon dobila većinu nad HSS-ovim vijećnicima koji bespogovorno podržavaju Zubovića, prije svega zbog stranačke pripadnosti, ali, kaže nam Čemeljić, i zbog nekih drugih interesa. No, idemo postupno.

Paški sir

Do 2009. godine Zubović je bio miran i tih načelnik, no tada se stvari mijenjaju. Recimo, 2012. godine potrošio je 268 tisuća kuna na reprezentaciju Kolana, iako je po proračunu za takvu aktivnost bilo predviđeno samo 80 tisuća kuna! Objasnio se kako za taj novac kupuje paški sir i dijeli ga zbog koristi Općine te kako je još malo podijelio, koliko je mogao.

To je već u startu sporno, ali stvari su još dublje – on sir kupuje od Sirane “MIH” koja je u vlasništvu njegova zamjenika u razdoblju od 2009. do 2013. godine, odnosno od 2013. općinskog vijećnika i predsjednika nadzornog odbora komunalnog poduzeća. Zubović ne želi pokazati dokumentaciju o količini sira kojega će Općina kupila od Sirane “MIH”, ali jasno je da bi ta sirana, da se ne financira iz općinskog proračuna, već odavno propala. Mi smo tražili tu, i brojnu drugu dokumentaciju, koju prema zakonu kao općinski vijećnici moramo dobiti, ali Jedinstveni upravni odjel nije nam ju dao. Zašto? Jer je Zubović zaposlenicima Jedinstvenog upravnog odjela prijetio otkazom ako dokumente daju vijećnicima HSP AS-a i HSU-a! Ministarstvo uprave također istome može udijeliti otkaz ako ne posluju po zakonu, ali to se u praksi ne provodi jer ne postoji instrumentarij, dok Zubović itekako može ispuniti svoje prijetnje. Zato je jasno zašto mi dokumente, koje po slovu zakona moramo vidjeti, i dalje nismo dobili na uvid, kaže Čemeljić.

Etnografska zbirka

Što se Etnografske zbirke Kolan tiče, ona je izvor još jednog spora Općinskog vijeća i načelnika Općine. Čemeljić u našem razgovoru nije negirao važnost te zbirke, no pojasnio nam je zašto je općinsko vijeće odbilo prijedlog da se kolekcija premjesti u kuću Šugar, kako je to zamislio načelnik Josip Zubović.

Za tu kuću se tražilo 40 tisuća eura na Njuškalu, a Zubović je za nju htio platiti terenom na moru veličine 500 metara kvadratnih, za kojega smo procijenili da vrijedi 150 do 200 eura po kvadratu. Malo izračunajte pa ćete vidjeti koliko je premašio cijenu. Osim toga, ta kuća je oronula i iziskuje brojna ulaganja i to bi bio preveliki trošak, rekao nam je predsjednik HSP-a AS Općine Kolan.

PC Mandre i naplata parkinga na plaži Sv. Duh

Čemeljić tvrdi kako tu pokušaji, on to naziva pljačkom, ali malverzacija s proračunom Općine Kolan ne prestaju pa navodi primjere Poslovnog centra u Mandrama i naplatu parkiranja na plaži Sveti Duh.

Poslovni centar u Mandrama napravljen je u potpunosti novcima iz proračuna (jer naša Općina do danas nije povukla ni kunu iz EU fondova), a prilikom izrade centra namjestio je bratu kafić. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa se uvjerilo kako je natječaj za prostor namješten i kaznilo Zubovića s 20 tisuća kuna te je njegova žalba odbijena. Osim toga, načelnik se hvali poslovanjem PC-a Mandre, a on ne radi ni s 50% kapaciteta, a uz to mi iz proračuna plaćamo struju kafiću i Konzumu! Zašto? Jer tako Zubović uspijeva zapošljavati ljude u Konzumu preko veze, tako kupuje glasove i naklonost mještana, Čemeljić kaže i nastavlja o naplati parkiranja.

Ma u koju god stavku proračuna uđete, pa i onu prihodovnu – mi smo opljačkani! Općinsko vijeće dalo je komunalnom poduzeću (koje se danas nalazi u stečaju) koncesiju za naplatu parkinga s 400 parkirnih mjesta na plaži Sveti Duh. Ono je dalo naplatu parkinga privatnoj osobi u potkoncesiju, a ta privatna osoba do dana današnjeg nije uplatila ni kunu u proračun Općine. Naše komunalno poduzeće moglo je živjeti samo od toga, te naplate parkinga, i obavljanja sitnih radova, ali eto, sada je u stečaju, zaključuje Čemeljić.

Šetnica je kozji put, kuće nisu spojene na kanalizaciju, a vrtića još uvijek nema

Čemeljić je ogorčen i brojnim drugim stvarima na području Općine Kolan, a iz podnaslova možete zaključiti o čemu se radi – prema njegovim riječima, Općina i dalje nije ono što bi mogla biti, a svu krivnju svaljuje na Josipa Zubovića.

Zubović je rasknjižio pola milijuna kuna na stavku Šetnica Mandre-Kolanski Gajac, a ta šetnica ne postoji. To vam je kozji put, a mi ne možemo dobiti fakture da se uvjerimo na što je potrošen novac. Ni troškovnik za kanalizaciju, na koju je potrošeno 15 milijuna kuna nismo dobili, a na tu kanalizaciju, za koju su cijevi postavljene, još nijedna kuća nije spojena. Osim toga, godišnje se iz proračuna izdvaja 240 tisuća kuna za vrtiće u Novalji i Pagu (po 120 tisuća kuna svakom otprilike) jer naša djeca moraju ići u te vrtiće. Mi račune nismo dobili, a iz privatnih razgovora doznali smo da vrtići tu količinu novca nisu dobili. Zašto mi i dalje nemamo vrtić? Zašto izdvajamo tolike novce ako bismo mogli uštedjeti da se vrtić u Kolanu napokon izgradi, upitao se, više retorički, Čemeljić.

Zaključak – za sad

Ipak, nije sve tako crno kod Zubovićeva načina vođenja Općine čak ni u očima Damira Čemeljića, našeg sugovornika. Pohvalio je podjelu božićnica umirovljenicima istaknuvši kako je to hvalevrijedna akcija koja se u Općini provodi već godinama. Ipak, istaknuo je kako su upravo danas dobili molbu od strane načelnika da ipak održe sjednicu Općinskog vijeća o donošenju proračuna za 2016. godinu no to se, prema njegovim riječima, neće dogoditi. Najavio je kako 1. siječnja sljedeće godine zbog nedonošenja proračuna Država mora poslati povjerenika u Općinu koji će tamo ostati narednih 90 dana i, nadaju se, napokon dati vijeću uvid u sve dokumente koje Zubović, kako kaže, skriva od njih sve ove godine. Devedeset dana od 1. siječnja moraju se raspisati novi izbori, a tada bi se, nada se Čemeljić, stvari u Općini Kolan trebale promijeniti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...