Evo što trebate jesti za blistavu i lijepu kožu

Lijepa koža ogledalo je zdravlja, pa ne čudi da se i u ovom slučaju mora ponoviti da ljepota počinje u tanjuru, a svi ostali kozmetički proizvodi i tretmani dolaze tek nakon toga.

Evo kako ćete hranom održavati ljepotu kože:

Antioksidansi – hrana bogata antioksidansima važna je za kožu, jer oni štite od negativnih vanjskih čimbenika, kao što su UV zrake i zagađivači okoliša. Posegnite za: paprikom, narančama, limunom, limetom, kupinama, malinama i grejpom.

Hidratacija – koža je najveći organ ljudskog tijela te je vrlo važno da uvijek bude dovoljno hidratizirana. Ako koža nije dovoljno hidratizirana, ona će to sama pokazati. Osim što se ne smije preskakati dnevnu njegu kože i piti dovoljno vode, treba se okrenuti namirnicama s visokim sadržajem vode, a to su: tamno lisnato povrće, jagode, lubenica, krastavci i ananas.

Masti – masne kiseline pomažu stanicama kože pri održavanju vlage te zaštiti kože od čimbenika iz okoliša. Prehrana bi tako trebala biti bogata i omega-6 i omega-3 kiselinama, dvije esencijalne masti, koje ljudsko tijelo ne može samo proizvesti. Za prirodni sjaj kože tako je potrebno konzumirati: masnu ribu, kao što je losos, žlicu ulja na dan (laneno, maslinovo), razne žitarice i sjemenke te avokado.

Učvršćivanje – sastojak bez kojeg koža ne može biti čvrsta svakako je kolagen, glavni strukturalni protein, kojeg nalazimo u našem vezivnom tkivu. Kako starimo, taj se strukturalni okvir razbija, što rezultira tankom, labavom i krhkom kožom. Za ublažavanje ovog problema, konzumirajte sljedeće namirnice: perad, jaja (posebno bjelanjak), bakalar, rakove, kamenice, jastoga, slatki krumpir, sjemenke suncokreta, sezam, bademe, grah, soju, slanutak i alge.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...