Cestitka_Uskrs

Gligorin Paški sir iz komine maraske osvojio trofej na “World Cheese Awards”!

Sirana Gligora po četvrti put osvojila je trofej na najprestižnijem sirarskom natjecanju World Cheese Awards, koji se održavao od 25 do 29. studenog 2015. u Birminghamu u Engleskoj.

U jakoj konkurenciji natjecalo se ukupno 2.727 različitih sireva iz 25 zemalja s raznih kontinenata. Za ocjenjivanje bio je zadužen stručni tim sastavljen od čak 250 sudaca iz 22 zemlje.

Dodijeljeno je više nagrada u više kategorija, a “Super Jury” panel sastavljen od najboljih sudaca natjecanja je između najboljih 16 sireva cijelog natjecanja odabrao i Gligorin Paški sir iz komine maraske kojem je dodijeljen trofej  “Best Central and Eastern European cheese”.

– Ni ovaj uspjeh nije slučajan, jer to je već treći put da naš afinirani Paški sir dobiva visoku međunarodnu nagradu. Godine 2014. Paški je sir iz komine masline dobio 1. mjesto u SAD-u u kategoriji ovčjih sireva, a Paški sir iz mošta prvo mjesto u kategoriji afiniranih sireva u Engleskoj u Nantwichu. Ove smo godine isto tako dobili za naša dva kozja afinirana sira u Milanu u Italiji najveću nagradu natjecanja – “Targa di eccellenza”. Ovakve uspjehe možemo zahvaliti našoj predanosti kvaliteti i iskustvu naših sirara, kaže izvršni direktor Šime Gligora.

Afinaža se, kako objašnjava, temelji na starinskim postupcima uranjanja sira u vinski drop ili mošt koji su se primjenjivali kako bi siru vratili izgubljenu vlagu te mu se produžilo zrenje i poboljšala struktura i aroma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...