Globalni indeks inovacija: Hrvatska na 40. mjestu

Globalni indeks inovacija (GII) već osmu godinu rangira države po stupnju inovativnosti, a ove su se godine u sam vrh uvrstile Švicarska, Velika Britanija, Švedska, Nizozemska i SAD.

Hrvatska je napredovala od prošlogodišnjeg 42. mjesta na 40. mjesto među 141 zemljom uključenom u studiju, navodi se u priopćenju konzultanstke kuće A.T. Kearney, prenosi Index. Gledajući pojedinačna rangiranja po sedam glavnih kriterija za procjenu, Hrvatska je najbolje rangirana bila po kriteriju kreativnosti, a najgore po kriteriju razvoja tržišta.

Globalni indeks inovacija svake godine objavljuju sveučilište Cornell iz SAD-a, poslovna škola INSEAD, Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) i globalna konzultantska kuća A.T. Kearney u okviru projekta IMP3rove. Skupina od 25 vodećih zemalja – sve gospodarstva s visokim dohotkom – uglavnom je ostala nepromijenjena. Iznimke su Češka (24.) koja se probila među vodećih 25, i Irska (8.) koja je ušla u deset najboljih. Značajan rast još su zabilježile Kina (29.) i Malezija (32.) koje ne zaostaju mnogo za državama s visokim dohotkom.

Velika Britanija s manje od 1 posto stanovništva izradi 16 posto znanstvenih članaka
Velika Britanija je u samo četiri godine napredovala je s desetog na drugo mjesto, ponajviše zahvaljujući uspješnoj i bogatoj tradiciji u području znanosti i istraživanja jer s manje od 1 % svjetskog stanovništva izradi čak 16 % vodećih znanstvenih članaka.

“Njihova je vlada predana zadatku da pozicionira Veliku Britaniju na sam vrh europskih država u području inovacija, patentiranja novih ideja i razvoja novih poduzeća. Želi li Hrvatska postati mjerilo razvojnih inovacija, morat će poticati inovativnost, među ostalim i suradnjom različitih industrija i iskorištavanjem prilika koje donosi digitalizacija. Isto tako potrebno je zajamčiti veći iznos poticaja za inovacije, ponajprije usmjerenim povezivanjem javnog i privatnog sektora,” rekao je Marko Derča.

Međutim, države koje se nalaze u sredini ljestvice prema GII indeksu teško će se probiti u sam vrh jer to zahtjeva brojne promjene. Iako je napredovala na 40. mjesto, Hrvatska će za daljnji napredak i ulazak u skupinu tzv. vodećih inovatora morati donijeti brojne mjere.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...