Gluposti o alkoholu u koje vas uvjeravaju

Alkohol je dobar za nas u malim količinama, no kako se zadržati na njima ako je dobro društvo i zabava? Prilično teško, naravno, pa ne škodi raskrinkati par mitova o alkoholu koji vas mogu samo odvesti do grljenja prve školjke …

Recimo, laž je da pametno pijete ako u jednom trenutku prijeđete na pivo, a ne obratno. Također, često se tvrdi da je upravo žestoko piće ili koje god drugo da ste miješali s pivom, krivac za mučninu ili mamurluk. Problem je zapravo u – miješanju.

Hranom nakon pića protiv mamurluka? Mjera je to koja dolazi prekasno. Hranu se isplati jesti prije, a ne poslije pića. Jelo nakon alkohoiziranja može čak proizvesti neugodni refluks, odnosno vraćanje želučane kiseline u više sfere probavnog trakta.

Uzimanje Aspirina prije pića je također vrlo loša ideja. Do trenutka kada počinjete osjećati efekte pijanstva, on će se potrošiti. Osim toga, ne treba naglašavati štetne posljedice uzimanja analgetika kada oni nisu nužni, a kamoli pogubnog utjecaja na jetru, koja se može upaliti od prekomjernog rada i pustiti još više alkohola u krvotok.

Ako ste mislili da sokovi u piću ne čine nikakvu razliku, griješite. Umjetna sladila koja se stavljaju u dijetna pića drugačije se probavljaju u želucu od običnih šećera, odnosno, obični šećeri smanjuju koncentraciju alkohola u dahu, za razliku od dijetnih zaslađivača.

Tamnija pića su bolja od svijetlih? Ne baš. Istina jest da tamnija pića znaju imati više antioksidansa, ali imaju i više kongenera, koji su nuspojava u procesu fermentacije, koja daje boju iokus, a zapravo ih je vrlo teško probaviti.

Laž je i da alkohol ubija moždane stanice. Alkohol, dakako, može napraviti štetu mozgu u razvoju, čak i kod tinejdžera. No, odraslima je manje-više svejedno. On oštećuje dendrite, dijelove neurona koji pomažu u učenju i koordinaciji, što se može primijetiti i po činjenici da je pijancima teško hodati po ravnoj crti.

Nije točno ni da se mamurluk liječi hladnim tušem i kavom. Da, te dvije stvari mogu donekle učiniti mamurluk podnošljivijim i vi možete biti budniji, ali zapravo te stvari ne čine ništa da se ubrza prirodni prolazak mamurluka. Za to trebaju sati oporavka, a duljina ovisi o količini konzumiranog alkohola.

Sve u svemu – pij malo, pij dobro neka bude vaša deviza za izlazak, tako nećete pogriješiti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...