Guina o raspuštanju zadarskog ORaH-a: “Nije nam ni na kraj pameti poticati animozitet!”

Bivši članovi gradskog foruma zadarske organizacije ORaHa, Helena Mikulandra, Šime Grbin i Ivan Guina, održali su konferenciju za medije na kojoj su iznijeli svoje stavove o odluci predsjedništva stranke da raspusti ovu organizaciju. Bivši predsjednik organizacije Ivan Guina prije početka izlaganja pročitao je odluku predsjedništva u kojoj se kao razlog raspuštanja zadarske i još pet organizacija navodi neispunjavanje plana rada za 2015. godinu.

– Postavlja se pitanje po kojim kriterijima je ova odluka donešena kada znamo da plan rada nije ispunila niti jedna organizacija te su onda trebale biti raspuštene sve ili niti jedna, odnosno, trebalo bi pogledati u kojoj mjeri je pojedina organizacija plan ispunila i što to znači u usporedbi s ostalima.

Guina je nabrojao rezultate rada zadarske organizacije te posebno istaknuo predstavljanje dvije lokalne inicijative.

– Potvrdu da je naša druga inicijativa, “Strategija razvoja turizma Zadra i okolice” kvalitetna dobili smo dva mjeseca nakon predstavljanja kada je Turistička zajednica Zadarske županije pokrenula projekt dodatnog označavanja kvalitete smještajnih jedinica što je bio jedan od prijedloga iznešenih u našoj strategiji. Ovo, naravno, ne znači da je turistička zajednica ideju dobila od nas (vjerojatno se radi o podudarnosti), ali pokazuje kako razmišljamo u dobrom smijeru i kako smo sastavili kvalitetan programski dokument, kazao je.

Još jedan pokazatelj rada organizacije je rezultat na nedavnim parlamentarnim izborima za kojeg Guina kaže da nipošto ne želi tvrditi da je rezultat od 1,59% dobar.

– Naravno da nije, ali unutar, nažalost, skromnih rezultata koje je ORaH ostvario na ovim izborima, naš je među boljima, a u Dalmaciji i najbolji. Naime, Zagreb je kao najuspješnija organizacija ORaHa na izborima za EU parlament bio 5,13% ispred nas, dok je na ovim izborima samo 1,76% bolji od nas. Na izborima za EU parlament bili smo skoro 1% ispod državnog prosjeka dok smo ga na ovim izborima dostigli. Brojke govore da je podrška svim organizacijama ORaHa pala, no u Zadru manje nego u nekim drugim mjestima. Odnosno, možemo reći da su Zadrani nas i naš rad prepoznali više nego što je to bio slučaj u nekim drugim gradovima i s nekim drugim organizacijama zbog čega je još manje jasno zašto smo baš mi zaslužili raspuštanje.

Bez obzira na neobičnu odluku Guina nema namjeru podizati tenzije:

– Dok god u ORaHu ima ljudi koji politiku vide kao posao u javnom interesu i koji zaista iskreno žele raditi za građane, do tad za stranku ima nade i nije nam ni na kraj pameti prozivati ili poticati animozitet u ionako osjetljivoj situaciji. Ovu odluku je donjelo legitimno izabrano tijelo stranke i mi je kao takvu prihvaćamo, a kad stranka dobije novo vodstvo zatražiti ćemo sastanak te na isti način kao sada, možda uz nešto više riječi, argumentirati naš rad i rezultate uz nadu da će novo vodstvo imati sluha za ljude čiji su iskreni trud i zalaganje građani počeli prepoznavati te nam dati podršku da nastavimo sa radom.

Nakon izlaganja uslijedila su pitanja novinara:

Koji je sada pravni status organizacije, postoji li nekakav vršitelj dužnosti?

Ne, organizacija trenutno ne postoji. Trenutno smo u situaciji u kakvoj smo bili prije osnivanja organizacije. Novo vodstvo će odabrati povjerenika/povjerenicu koji/a će okupiti članove i organizirati izbore nakon kojih će organizacija ponovo profunkcionirati.

Na koji način ćete odnosno imate li pravo istupati u javnosti?

Mi funkcije u OraHu više nemamo i sada smo samo članovi stranke pa za istupanje u javnosti u ime stranke nemamo legitimitet, ali ni kredibilitet. Svi javni istupi do daljnjega, uključujući ovaj, odražavaju naša vlastita razmišljanja i predstavljaju isključivo nas kao građane.

Vi dakle sada čekate unutarstranačke izbore?

Tako je. Oni se, po statutu, moraju održati najkasnije tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora.

Zašto u zadnja dva tjedna kampanje niste održali niti jednu pressicu?

Imali smo informaciju da se praćenje političkih stranaka u kampanji smatra izbornom promidžbom te se naplaćuje. Pretpostavili smo, po vašoj reakciji, rekao bih, pogrešno, da se to odnosi i na pressice. To, međutim, nije bitno utjecalo na naše odluke jer smo s obzirom na očekivani broj glasova zaključili da ćemo prisustvom na terenu i direktnom komunikacijom s građanima kvalitetnije odraditi planirano. Također, s obzirom na činjenicu da je na kampanji aktivno radilo četvero ljudi, a da smo obišli četrnaest općina i grad Biograd, jednostavno nismo imali vremena ni energije za sve.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...