Gužva na Macelju – devedeset turističkih autobusa satima čekalo prijelaz granice

Brojni Hrvati koji su se proteklog vikenda u aranžmanima domaćih turističkih agencija uputili na Advent u Beču, pri povratku u Hrvatsku naišli su na nimalo ugodnu situaciju na graničnom prijelazu Macelj.

Budući da gotovo svi turistički autobusi austrijsku prijestolnicu napuštaju u približno isto vrijeme, približavajući se ulasku u Hrvatsku naišli su na nepreglednu kolonu. Oko 90 autobusa autobusa stajalo je, s putnicima unutra, ne znajući o čemu se radi. Nervoza je postajala sve izraženija, vozači s kraja kolone dolazili su k granici pokušavajući doznati čemu takav zastoj.

Policija je zahtijevala da svi putnici izađu iz autobusa, te prođu graničnu kontrolu svaki posebno na graničnoj kućici. Uzmemo li u obzir kako se u svakom autobusu nalazilo tridesetak ljudi, dolazimo do brojke od 2700 ljudi, koji su satima sjedili u autobusima, ne znajući što se događa.

S obzirom na tradicionalna putovanja u periodu Adventa, turistički vodiči koji gotovo svaki vikend s grupama odlaze u Beč, s ovakvim potezom hrvatskih graničara bili su prilično neugodno iznenađeni.

Je li se ovdje radilo samo o rutinskoj kontroli, na licu mjesta nije se moglo doznati, no odgovor smo jutros potražili u nadležnoj PU krapinsko – zagorskoj:

– Zbog nedavnih terorističkih napada, a u skladu s međunarodnim dogovorima, na graničnim prijelazima provode se pojačane kontrole. Ni jučerašnji dan nije bio iznimka, no dogodilo se to da se na granici istodobno našao veći broj autobusa koji su pristizali s predblagdanskih putovanja iz Austrije pa se stvorila gužva, rekao nam je policijski službenik za odnose s javnošću Željko Hlupić, a kako od njega doznajemo, gužva je trajala od 19 do 22:40 sati. Kolona je bila najdulja oko 21 sat kada je iznosila čak pola kilometra.

S obzirom na, u ovom slučaju, vrlo rigoroznim kriterijima pri graničnoj kontroli, možemo biti sigurni u granicama Hrvatske, jer u lijepu našu teško ulaze i njezini državljani, kako li je onda strancima?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...